Drži predavanje
58

Matviyenko pozvala Čovića u posjetu Rusiji, lider HDZ-a naredne sedmice u Moskvi

Er. M.
Matviyenko i Čović (Foto: Klix.ba)
Matviyenko i Čović (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović (HDZ) boravit će 10. i 11. februara, na poziv predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko, u službenoj posjeti Ruskoj Federaciji.

Programom službenog boravka u Moskvi planirana je i posjeta Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa (MGIMO) Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije te predavanje Čovića na sjednici Balkanskog kluba Centra za studije zemalja Jugoistočne Evrope.

S obzirom na to da se na poziv Moskve uglavnom odazivaju članovi rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda Nikola Špirić i Nebojša Radmanović, za sada ostaje nepoznato da li je poziv upućen striktno Draganu Čoviću.

Valentina Matviyenko boravila je 2018. godine u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Tokom obraćanja delegatima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pričala je o "građanskom ratu" u BiH ignorišući činjenicu da se 90-ih godina dogodila agresija na BiH.

Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Rusije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH tada je održala pravi protuzapadni govor koji se pretvorio u politički skandal uz brojne negativne reakcije.

Matviyenko je otvoreno kazala kako se Amerika odnosi neprijateljski prema Rusiji, kritikovala je Crnu Goru zbog ulaska u NATO te indirektno zaprijetila Makedoniji ukoliko krene istim tim putem. Ona je pozvala na reformisanje bh. državnih pravosudnih institucija te na očuvanje široke autonomije entiteta. Jasno je poručila kako Rusija traži da se što prije zatvori Ured visokog predstavnika za BiH (OHR).

Povodom njenog izlaganja oglasila se i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu koja je saopćila da je Matviyenko iznijela lažne i neutemeljene optužnice te da "Bosna i Hercegovina i njeni građani znaju da su Sjedinjene Američke Države bile i uvijek će ostati njihov istinski prijatelj i saveznik".

Žestoke reakcije uslijedile su i prije svega od političara iz reda bošnjačkog naroda koji su poručivali da je Matviyenko iskoristila bh. gostoprimstvo. Službenu posjetu BiH iskoristila je i da obiđe bh. entitet RS.

Tokom obraćanja zastupnicima u NSRS-u saradnju bh. entiteta RS i Rusije nazvala je "međudržavnom saradnjom". Iskoristila je priliku i da pohvali tadašnjeg predsjednika RS, a sada člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za kojeg je kazala da je u Rusiji popularan isto kao što je popularan i u RS-u.