Američki zvaničnik
0

Matthew Palmer u posjeti Bosni i Hercegovini, Izborni zakon u fokusu razgovora

B. R.
Matthew Palmer (Foto: EPA-EFE)
Matthew Palmer (Foto: EPA-EFE)
Američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer je u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a sastat će se sa domaćim zvaničnicima. Jedan od naznačajnijih razloga posjete jesu izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Susreti bi trebao imati danas sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, a za sutra, 5. juni, su najavljeni njegovi odvojeni sastanci sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kako su saopćili iz ove institucije, prvo će razgovarati sa Željkom Komšićem (DF), potom Šefikom Džaferovićem (SDA), a onda i sa predsjedavajućim Miloradom Dodikom (SNSD).

Kako su saopćili iz Parlamenta Bosne i Hercegovine, također sutra bi Palmer trebao razgovarati sa članovima parlamentarne Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona. Ovom sastanku bi trebali prisustvovati i direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichorst, američki ambasador Eric Nelson i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

Ranije ove sedmice, nakon sjednice Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS), je predsjednik HNS-a i HDZ-a Dragan Čović izjavio da u nedjelju, 4. juna, očekuje dogovor o izmjeni Izbornog zakona, a u dijelu koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.