Pilot projekat
93

Matrica ponašanja i dalje izaziva burne reakcije roditelja, nastavnici poručuju da nema razloga za brigu

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Matrica ponašanja za škole u Kantonu Sarajevo i dalje izaziva burne reakcije. Roditelji imaju niz pitanja i u nekim slučajevima prijete da će nadležne prijaviti ombudsmanu za dječija prava zbog kršenja zakona jer smatraju da su djecu uključili u pilot projekat bez dozvole roditelja.

Iz Ministarstva obrazovanja KS i Udruženja učitelja KS poručili su roditeljima da nema razloga da se brinu jer cilj ove Matrice nije "označiti", "šifrirati" ili "stigamtizirati" neko dijete, već pomoći ukoliko se uvidi i utvrdi da je djetetu pomoć potrebna.

Aida Jerlagić, sekretarka Udruženja učitelja KS, kazala je kako nastavno osoblje neće raditi ništa što nije i do sada, a to je praćenje djece, njihovog razvoja i ponašanja. Za razliku od ranije, promjene u ponašanju će se sada zapisivati.

"To je kontinuirano praćenje djeteta. Djeci se ne stavlja bilo kakvo obilježje, već je to samo input da možemo na vrijeme reagovati kada je u pitanju vršnjačko nasilje i slično. Ranije smo pratili ponašanja, ali često se i zaboravi. Ovako kada se zapiše bit će lakše. Poručila bih roditeljima da nemaju razloga da se brinu, posebno onima koji su odgovorni, redovno su u školama i prate razvoj svog djeteta", kazala je Jerlagić.

Matrica je napravljena prvenstveno da bi se pomoglo djeci koja su "odgojno zapuštena", te ga bi se evidentiralo njihovo ponašanje i spriječile negativne posljedice ili u slučaju da se dogodi neka eskalacija da ima trag zbog čega je do toga došlo. Nastavno osoblje će biti profesionalno u ovome, te neće smjeti prijetiti ovim projektom kako bi zastrašili ili umirili učenike.

"Povjerenje između nastavnika i roditelja je veoma bitno i roditelji trebaju vjerovati nastavniku. Ali zna se da je tako kod nas, šta god uradite ne valja. Mi smo ozbiljno prihvatili Matricu i uvidjeli smo da je to riječ o praćenju, a ne 'ad hoc' evidentiranju. Ovo je jeste dodatna obaveza nastavnicima, ali ne uzima puno vremena i meni je drago što ćemo malo više misliti o djeci, obratiti pažnju na ponašanje djeteta i zapitati se zbog čega se neko dijete ponaša na određeni način", kazala je Jerlagić.

Vijeće roditelja KS još nije zauzelo konačni stav jer čeka da se oglase sva vijeća roditelja iz škola u KS. Admir Katica iz ove organizacije naglasio kako oni nisu učestvovali u kreiranju Matrice, ali su dali šansu nečemu što će pokušati riješiti problem vršnjačkog nasilja u školama.

"Na našoj Facebook stranici smo pokušali posredovati između stručnjaka koji su kreirali Matricu i roditelja koji su imali niz pitanja. Uspjeli smo pribaviti mišljenja stručnjaka i objavili smo ih. Tražit ćemo od Ministarstva obrazovanja KS da izvrši evaluaciju ovog projekta nakon završetka ovog polugodišta kako bi imali informaciju da li je projekat dobar, loš, provodiv, koristan itd", kazao je Katica.

U dodatnom objašnjenju koje je objavilo Vijeće roditelja KS piše kako je Matrica sredstvo kojim se prate poteškoće u učenju, poteškoće u odnosu s vršnjacima i nastavnicima, sposobnost nošenja s problemima i hiperaktivno ponašanje, a sve s ciljem pomaganja djetetu da se nosi sa svakodnevnim problemima i da prebrodi iskušenja koja se mogu pojaviti tokom školovanja.

"Ponašanja vašeg djeteta pratila su se i do sada, samo što Matrica to omogućava da se radi na sistematičan način", stoji u objašnjenju.

Istaknuto je da ove informacije neće biti javne, niti će biti traga o njima tokom daljeg školovanja, rada i života djeteta, već da će one ostati isključivo između stručne službe škole i djeteta. U realizaciji matrice učestvovat će i pedagog škole, dječiji psiholog, te socijalni radnik.

O djetetu neće odlučivati samo nastavnik, a ukoliko bi došlo do zloupotrebe, stručni saradnici u školi mogu spriječiti i zaustaviti tog nastavnika, te ga upozoriti da njegove procjene nisu objektivne.

Evaluacija pilot projekta bit će dostupna u junu ove godine, te objavljena na web stranici Ministarstva obrazovanja KS.

Matrica ima 44 različite varijable, a do sada su obučena 23 pedagoga koja se raspoređena u 118 škola i obučavaju nastavnike. Na matrici je radilo 27 eksperata. Kreatori naglašavaju kako ovo nije instrument za kažnjavanje ili dijagnostiku, te da za većinu djece neće biti nikakvih upisa.