BiH
0

Matić: Očekujem kandidiranje čelnika Federacije BiH

FENA
U Sarajevu je za danas najavljen nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na dnevnom redu će biti izbor novog rukovodstva - predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Doma, kandidiranje predsjednika i dva dopredsjednika Federacije te izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući u dosadašnjem mandatu ovog federalnog Doma Slavko Matić, koji će voditi sjednicu, očekuje da će danas biti izabrani predsjedavajući i dva dopredsjedavajuća federalnog Doma naroda te kandidirani predsjednik i dva dopredsjednika FBiH. Kandididature za ove rukovodioce Federacije treba da razmatra i drugi - Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

«Liste kandidata za predsjednika i dopredsjednike FBiH zvanično nisu dostavljene u Parlament, izuzev što se u medijima moglo čuti da će Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH nominirati Borjanu Krišto za predsjednicu entiteta, a Stranka demokratske akcije (SDA) Mirsada Kebu za jednog od dopredsjednika. Koga će nominirati Stranka za BiH (SBiH) za drugog dopredsjednika, to nisam vidio čak ni u medijima», riječi su Slavka Matića.

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta započela je 25. januara, kada su 52 novoizabrana delegata položila zakletvu, ali nije izabrano novo rukovodstvo Doma.