Matanović učestvovao na godišnjem sastanku ministara transporta jugoistočne Evrope

Klix.ba
4.12.2015. u 13:55
33
0
Matanović učestvovao na godišnjem sastanku ministara transporta jugoistočne Evrope
33
Matanović učestvovao na godišnjem sastanku ministara transporta jugoistočne Evrope
Na 11. ministarskoj konferenciji zemalja članica Transportnog obzervatorija jugoistočne Evrope (SEETO) održanom u glavnom gradu Albanije, razgovaralo se o razvijanju transportne mreže u zemljama zapadnog Balkana, odnosno o ekstenziji pan-evropskih transportnih koridora na zemlje koje teže članstvu u EU.
Pored predstavnika šest zemalja regije, konferenciji su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije odnosno direktorata za proširenje i transport.

Ministri su usvojili set zaključaka za dalji rad i saradnju u oblasti razvoja transportne infrastrukture, te modificiranu sveobuhvatnu mrežu transportnih koridora. Konferencija je održana u atmosferi samita lidera zemalja zapadnog Balkana održanom u august ove godine u Beču, gdje je potvrdjena osnovna transportna mreža.

U svom izlaganju ministar Matanović je predstavio set mjera koje je Bosna i Hercegovina preduzela u smislu ispunjavanja obaveza preuzetih na samitu u Beču. Uspostavljeno je sedam radnih grupa i koordinacioni tim koji će pratiti njihov rad. Ministar je informirao da je za gradnju mosta na Savi kod Svilaja u toku postupak javne nabavke, dok je za most u Gradišci uradjen novi, optimizirani Glavni projekat, što zahtijeva novu Studiju zaštite okoliša, čija je izrada u toku.

Podsjetio je da Bosna i Hercegovina pridodaje veliku važnost evropskom koridoru Vc, ali i drugim evropskim cestama koje prolaze kroz našu zemlju. Tu je izdvojio poseban interes za izgradnju dionice jadransko-jonske autoceste kroz teritoriju Bosne i Hercegovine, koji bi pratila i moguća izgradnja pruge Nikšić-Trebinje-Čapljina, koja je već usaglašena izmedju BiH i Crne Gore, a čiju studiju je finansirala EU.

Sa Republikom Hrvatskom su vodjeni inicijalni razgovori o mogućnosti produženja ove pruge prema Kninu. Ministar je takodje naglasio da je u toku izrada prijethodne studije i idejnog rješenja rekonstrukcije i modernizacije pruge Doboj-Tuzla-Brčko (Ruta 9a), kojeg bi trebao pratiti i novi cestovni koridor Banjaluka-Doboj-Tuzla-Zvornik sa nastavkom u Srbiji.

Na kraju izlaganja, ministar se zahvalio domaćinu konferencije, ministru transporta i infrastrukture Republike Albanije, i podcrtao da je otvaranje regiona zapadnog Balkana i njegove integracije u EU kao i transevropsku transportnu mrezu (Ten-T) naš osnovni i zajednicki cilj.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: