Masovna podmićivanja na prošlogodišnjim izborima u BiH

F
FENA
27.12.2011. u 11:14
0
7
Masovna podmićivanja na prošlogodišnjim izborima u BiH
0
Masovna podmićivanja na prošlogodišnjim izborima u BiH Foto: Arhiv
Centar za humanu politiku uputio je Parlamentarnoj skupštini BiH i Centralnoj izbornoj komisiji pismo u kome se navodi da su na prošlogodišnjim izborima u BiH troškovi izborne kampanje bili nekoliko puta veći od prijavljenih te da su masovno podmićivani birači i članovi biračkih odbora, saopćeno je danas iz ove organizacije.
U pismu se, također, navodi da se trgovalo članstvom u biračkim odborima, da se glasalo uime pet posto odsutnih s izbora, da su trećini kandidata dopisani direktni glasovi i da je naknadno učinjeno nevažećim pet posto važećih glasačkih listića.

"Stranački birački odbori i lokalne izborne komisije su leglo izbornih zloupotreba, a Centralna izborna komisija je najodgovornija za korumpiran izborni sistem i nepoštene izbore", tvrde u Centru za humanu politiku.

Tužilaštva u BiH po službenoj dužnosti nisu provela nijednu istragu za masovno ugrožavanje izbornih prava i druga izvršena krivična djela u vezi s izborima.

Centar za humanu politiku traži da se izmjenama Izbornog i drugih zakona osiguraju pošteniji izbori u BiH, tako što će se eliminirati nedozvoljeni stranački uticaj na rad lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora, time što bi se predvidjelo da se za predsjednike lokalnih izbornih komisija imenuju sudije i da više od polovine članova budu nestranačke ličnosti.

Također se traži da se predsjednik Centralne izborne komisije imenuje iz reda sudija Ustavnog suda, kao i da predsjednik i polovina članova Komisije budu vanjski članovi.

Izmjene izbornog i drugih zakona moraju biti nestranačka i nebirokratska kreacija, a ne kao do sada isključivi monopol političkih stranaka i Centralne izborne komisije.

"Ukoliko ne osigurate suštinske izmjene izbornog i drugih zakona, pozvat ćemo građane da ne učestvuju na nepoštenim izborima", ističe predsjednik Centra Momir Dejanović.


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: