BiH
0

Mašinovođe ŽRS: Uprava obmanjuje javnost

FENA
Mašinovođe Željeznica Republike Srpske (ŽRS) odbacile su tvrdnje Uprave ŽRS-a da je i pored njihovog štrajka koji traje od 10. oktobra, Uprava uspjela da organizuje prevoz robe i putnika.

U svojim saopćenjima Uprava ŽRS-a obmanjuju javnost, Vladu RS-a, pa čak i predsjednika RS-a, saopćili su štrajkači.

"Od 10. oktobra do danas niti jedan putnički voz nije pokrenut u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju, pa se opravdano nameće pitanje da li je isplativije plaćati usluge prijevoza autobusima, koji su u vlasništvu pojedinaca iz Demokratskog narodnog saveza“, navodi se u saopćenju mašinovođa.

Ni teretni saobraćaj ne funkcioniše približno onome kako tvrde u Upravi ŽRS, jer je, dodaju štrajkači, nemoguće da manje od dvadeset angažovanih mašinovođa i pomoćnika mašinovođa ostvari 80 posto prevoza.

Mašinovođe pitaju zbog čega se vuča teretnih vozova obavlja dizel-lokomotivama, koje stvaraju dvostruko veće troškove od lokomotiva elektrovuče, i ko će profitirati od sumnjive nabavke nafte mimo tenderskih poziva na koje obavezuje Zakon o javnim nabavkama.

”Do sada 239 mašinovođa ostvarilo je oko osam hiljada prekovremenih sati, a godišnje odmore iskoristilo tek nešto više od 30 posto njih, što pokazuje da navodi Uprave preduzeća nisu tačni“, navode mašinovođe i optužuju generalnog direktora Željeznica RS-a Dragana Savanovića da je odgovoran za njihove probleme.

Savanoviću se spoćitava da je "namjerno zaboravio da je potpisao Protokol od 16. jula 2011. po kome je mašinovođama trebalo isplatiti 2,4 KM po kilometar satu".

Mašinovođe u saopštenju ističu da njima nije u interesu da vozovi stoje i izražavaju nadu da će u najskorije vrijeme uprava preduzeća ispuniti njihove opravdane zahtjeve kako bi se ova mučna situacija okončala.