BiH
0

Mašinovođe koje štrajkuju prespavale u automobilu

FENA
Četverica od sedam otpuštenih mašinovođa Željeznica FBiH koji su jučer stupili u štrajk glađu proveli su noć ispred Željezničke stanice u Sarajevu u osobnom automobilu, a danas očekuju da im se pridruže i preostala trojica kolega koji dolaze iz Unsko-sanskog kantona.

Vernes Buljugija, sada već bivši predsjednik Sindikata mašinovođa FBiH i jedan od štrajkača, kazao je Feni da mašinovođe unatoč svemu tome nemaju namjeru odustati od štrajka, odnosno od svog zahtjeva, a to je poništenje odluka o otkazima.

Buljugija je demantirao navode Uprave Željeznica FBiH da je štrajk otpuštenih mašinovođa nastavak politike manipulacija i ucjena, istaknuvši da je Sindikat mašinovođa samo "htio da stane u kraj kriminalu u Željeznicama", a što su, kako je dodao, potvrdile i revizorske institucije.

Od sedam mašinovođa koji štrajkuju, njih četvorica su sindikalni lideri, a u menadžmentu Željeznica FBiH smatraju ih glavnim krivcima za nedavne obustave željezničkog saobraćaja čime su, kako se navodi, nanesene ogromne štete i kompaniji i bh. privredi.