Oštre kritike
45

Mašić pitao ministra Mandića: Zašto ste nijemo gledali korona-derneke u Hercegovini?

B. T.
Damir Mašić (Foto: H. M./Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: H. M./Klix.ba)
Damir Mašić (SDP) je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) oštro reagirao na izjave koje je prethodno iznio Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva.

Mašić je rekao da nije tačno da je FBiH na vrijeme krenula u nabavku vakcina, kako to tvrdi Mandić. Štaviše, zastupnik je rekao da je FBiH to učinila posljednja u Evropi.

"Tako ste se uključili da nam ni danas niste pružili informaciju, nego trebamo čitati po portalima da li je premijer razgovarao ili nije…", kazao je Mašić, rekavši da se ministar trebao izviniti građanima zbog toga što moraju ići u Srbiju da se vakcinišu.

Ministra je kritizirao i zbog toga što se malo pojavljivao u javnosti u protekloj godini, za vrijeme pandemije.

"S druge strane, vidjeli smo ga vrlo ažurnog, visprenog kada je trebao primiti vakcinu. To je bila loša poruka, da ne kažem šamar građanima, koji nisu u prilici da dobiju tu vakcinu", rekao je Mašić.

Osvrnuo se i na ministrovu tvrdnju da su adekvatne mjere donesene još u novembru prošle godine. Tvrdi da je FBiH čekala posljednji trenutak za pooštravanje mjera, dok se u pojedinim kantonima, kao što je Hercegovačko-neretvanski, iz kojeg je i Mandić, dešavalo svašta.

"Ministar kaže da po tim mjerama nije smjelo biti muzike uživo, nisu smjele raditi diskoteke, ministar nabraja sve ono čega je bilo u obilju u HNK. Mi smo te korona-derneke, diskoteke, klubove, turbo folk zvijezde iz Srbije… gledali do prošlog vikenda. Zašto su Vlada FBiH, ministar Mandić, Krizni štab i premijer sedmicama gledali sve to, a nisu poduzimali ništa? To je eklatantan primjer da te mjere na novu FBiH nisu bile donesene, jer da jesu, to se ne bi dešavalo", kazao je Mašić.

Podsjetio je ministra Mandića da je premijer HNK iz HDZ-a, iste stranke kao i on.

"Jeste li se čuli s njim kad ste gledali one užasavajuće snimke? I nekoliko sedmica takvih snimaka, HNK, koji je možda bio jedan od boljih po epidemiološkoj slici, došao je u situaciju da je danas najgori. Za to neko treba da snosi odgovornost", rekao je Mašić.