Niko ih nije podržao
25

Mašić: Neka DF pita svoje partnere iz SDA zbog čega im nije prošla inicijativa

Piše: Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nijedna politička stranka koja ima članove u Komisiji za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije glasala za prijedlog DF-a kojim je traženo da se ukaže podrška inicijativi zastupnika Nihada Čolpe. Predsjedavajući parlamentarne komisije Damir Mašić poručio je DF-u da se tim povodom obrate svom koalicionom partneru, odnosno SDA.

Demokratska fronta danas se oglasila saopćenjem za javnost u kojem se pita zašto SDP odbija vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH i raspravu o policiji.

"Imajući u vidu da je na jučerašnjoj sjednici Komsije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH odbačen DF-ov i GS-ov prijedlog zaključka da se u parlamentu putem vanredne sjednice raspravlja o implikacijama formiranja rezervnog sastava policije RS-a te da se u vezi s tim donesu odluke na nivou organa u FBiH, a znajući da komisijom predsjedava kadar SDP-a, postavljamo pitanje zbog čega SDP odbija parlamentarnu raspravu o tome", piše u saopćenju za javnost.

Kako kažu, DF smatra da je potrebno hitno održati vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH, ali da ne može "da pronikne u motive SDP-ovog odbijanja toga".

"Ne mogu drugovi iz SDP-a načelno pozivati na institucionalni odgovor u vezi s formiranjem rezervnog sastava policije RS-a, a istovremeno po tom pitanju demonstrirati indolentnost i nezainteresovanost, pravdajući je pozivima na uopćenu priču o potrebi društvene diskusije o tobožnjim stvarnim problemima građana, kao da navedeno nije problem građana", piše u saopćenju DF-a.

Riječ je o inicijativi koju je na sjednici Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH predložio zamjenik predsjedavajućeg ove komisije Hajrudin Žilić (DF), a kojom se zapravo tražilo da Komisija za sigurnost podrži inicijativu zastupnika Nihada Čolpe iz GS-a.

Ovim povodom kontaktirali smo predsjedavajućeg Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH Damira Mašića koji nam je rekao kako je Žilićevu inicijativu stavio na dnevni red, ali da ona nije dobila podršku članova parlamentarne komisije.

"Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za sigurnost je kadar DF-a. I inače vrlo stručan i profesionalan čovjek u svakom smislu. Zaključci su na sjednici usvojeni jednoglasno. Sva ostala pitanja DF neka postavi svojim koalicionim partnerima iz SDA kojih ima najviše u Komisiji za sigurnost", rekao nam je Mašić.

Inače, Komisijom za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH predsjedava Damir Mašić (SDP), zamjenik je Hajrudin Žilić (DF-GS), dok su članovi Elzina Pirić (PDA), Irfan Čengić (SDP), Eldin Vrače (NB), Sanela Prašović-Gadžo (SBB), Salko Bukvarević (SDA), Salko Zildžić (SDA), Sanela Klarić (NS) i Petar Galić (Koalicija HDZBiH).

Protiv inicijative DF-a i GS-a na sjednici komisije glasali su i SDA i PDA i SDP i NB i SBB i NS, dok su usvojene zaključke na jučerašnjoj sjednici jednoglasno podržali svi zastupnici uključujući i DF-ovog člana komisije. Sjednici nije prisustvovao samo Galić iz HDZ-a BiH.