Rezervni sastav MUP-a
141

Mašić: Inzko treba raditi posao za koji je skupo plaćen i zaustaviti vlasti u RS-u

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH sutra će na vanrednoj sjednici razmatrati situaciju nastalu nakon najave bh. entiteta RS o formiranju rezervnog sastava policije. Predsjedavajući parlamentarne Komisije za sigurnost Damir Mašić uoči sjednice nam je kazao kako smatra da bi visoki predstavnik Valentin Inzko napokon trebao početi raditi svoj posao i zaustaviti vlasti u RS-u.

Mašić nam je rekao kako očekuje da će se svi pozvani pojaviti na sjednici Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a na koju su pored članova radnog tijela pozvani i ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, vršitelj dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman i premijer FBiH Fadil Novalić.

"Ovdje svi treba ne neki način da pokopaju svoje političke, ideološke i bilo koje druge sujete i razlike, jer riječ je o interesu građana Bosne i Hercegovine. Očekujem da će nam biti predstavljeni trenutni omjeri i parametri kada je riječ o policijskim strukturama u cijeloj državi BiH. Također, očekujem i procjenu kakve bi posljedice i s pravnog, a i sa sigurnosnog aspekta imao nastavak aktivnosti u bh. entitetu RS kada je riječ o uvođenju rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a", rekao je Mašić.

On dodaje da će sutra biti vođena diskusija o svim tim pitanjima, a nakon čega će biti formulisani zaključci i koraci koje bi entitet FBiH mogao poduzeti ovisno o situaciji i pravcu u kojem će se dalje stvari odvijati vezano za ovu temu.

"Želim posebno istaknuti da nikome normalnom u ovoj zemlji nije u cilju destabilizacija već kompleksnih prilika u zemlji. Nikome nije u interesu narušavanje ili ugrožavanje sigurnosti bilo koga. Najbolja opcija, odnosno opcija koju priželjkujemo, bila bi da se vlasti u RS-u dozovu pameti, što je manje vjerovatno, ili da visoki predstavnik Valentin Inzko prestane spavati i počne raditi svoj posao, a za koji je debelo plaćen", kazao je Mašić.

On ističe i da se enormno visoka plaća Valentina Inzka računa kao pomoć međunarodne zajednice BiH te da bi on napokon trebao "presjeći" i zaustaviti bar jednu stvar koja nije u interesu građana BiH.

"Ako to ne urade ni vlasti u RS-u, a ni Inzko, onda je svima jasno da će FBiH morati imati adekvatnu reakciju na sve što se dešava. Mislim da je svim normalnim ljudima u interesu da zaustave takvo postupanje vlasti manjeg bh. entiteta. Znamo gdje je problem i ko ga je stvorio. To se mora zaustaviti u RS-u jer, ukoliko se to ne desi, FBiH mora imati spremne odgovore. Sve drugo bilo bi na štetu interesa države BiH i njenih građana", rekao je Mašić.

Stranka demokratske akcije (SDA) već je naložila svojim funkcionerima, pa tako i ministru unutrašnjih poslova FBiH Aljoši Čampari, da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima, a istovremeno i da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije.

Mašić nam je rekao da uvođenje rezervnog sastava policije na nivou FBiH definitivno može biti jedan od koraka, ali da želi vjerovati kako će biti dovoljno snage u Vijeću za implementaciju mora (PIC) i OHR-u koji mogu jednom odlukom zaustaviti cijelu ovu priču.

"Ako se to ne desi, jedna opcija može biti i ne samo uvođenje rezervnog sastava, već i povećavanja trenutnog broja pripadnika federalne policije", zaključio je Mašić.