Sjednice u Sarajevu
1

Mašić i Ćudić: Odgođene su važne tačke dnevnog reda i produžena kriza u FBiH

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Dnevni red za treću sjednicu nije dobio podršku većine na današnjem zasjedanju zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zbog čega su negodovali opozicioni zastupnici Damir Mašić iz SDP-a i Sabina Ćudić iz NS-a. Poručili su da je riječ o bitnim tačkama.

Predloženi dnevni red nastavka 3. redovne sjednice Predstavničkog doma federalnog Parlamenta nije usvojen, tako da je ta sjednica zaključena.

Predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović kazao je da će većina tačaka koje su bile predložene biti sastavni dio dnevnog reda pete redovne sjednice čije je održavanje planirano za 14 dana.

Šef kluba SDP-a Damir Mašić negodovao je zbog neusvajanja dnevnog reda, rekavši da se radi o parlamentarnoj krizi i "demonstraciji sile i podsmjeha".

"Kada je prekinuta sjednica u junu rečeno je da će se o svim ovim tačkama raspravljati za 15 dana, a ja sam i tada rekao da daj Bože da se raspravlja i u septembru mjesecu. Mi smo gotovo u polovini mjeseca septembra i onemogućeno nam je i danas da o tome razgovaramo. Stvar je vrlo jednostavna. Zastupnici parlamentarne većine mogli su usvojiti dnevni red zajedno sa nama, tretirati ove tačke i oboriti sve one tačke i zakone koji im se ne sviđaju. Zaista ne shvatamo potrebu da se u parlamentu ne dozvoljava da se raspravlja o stvarima koje su od interesa za Federaciju BiH", rekao je Mašić novinarima u pauzi zasjedanja.

Šefica Kluba Naše stranke Sabina Ćudić je istakla je da je u junu naveden rok od 15 dana da se razmatraju tačke dnevnog reda vezane za izvještaj o radu Vlade FBiH iz 2018. godine i fond solidarnosti.

"U junu smo najavili da je u Federaciji BiH na sceni parlamentarna kriza. Tada su nas SDA, DF i HDZ optužili da preuveličavamo i da će se po svaku cijenu održati sjednica u roku 15 dana. Stenogram vrlo jasno pokazuje da je naveden rok od 15 dana i kolege su tada rekli da nikad nebi stali iza nečeg drugačijeg", kazala je Ćudić.

Dodaje da iste stranke u septembru obaraju dnevni red kako bi spriječili razmatranje izvještaja o radu Vlade FBiH za 2018. godinu, koji je pao u Domu naroda.

"Mi imamo izvještaj o radu Vlade FBiH iz 2018. godine, koji je pao, a danas nam se nameće da razmatramo plan rada Vlade za 2019. bez obzira na to što su prethoni izvještaji pali. Prema tome, jasno vam govori da se izbjegava razmatranje ove tačke. Vrlo su važne stvari u tom izvještaju, bacaju nam prašinu u oči s najavom da će te tačke biti razmatrane na petoj redovnoj sjednici", kaže Ćudić.

Zaključila je da se radi "o demonstraciji sile većine prema parlamentarcima koji su danas došli na posao, ali i prema građanima BiH".

Podsjećamo, nakon što je treća redovna sjednica prekinuta 24. juna bez glasanja o dnevnom redu, u današnjem nastavku sjednice dnevni red danas nije dobio podršku.