BiH
0

Mašić: Dvije škole pod jednim krovom najnegativnija društvena pojava

SRNA
Damir Mašić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Damir Mašić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Federalni ministar obrazovanja Damir Mašić izrazio je danas opredjeljenje Vlade Federacije BiH da ispravi nedostatke koje su uočene u ovogodišnjem Izvještaju o napretku BiH kojeg je sačinila Evropska komisija, uključujući i problem dvije škole pod jednim krovom u Federaciji BiH.

On je dodao da "fenomen dvije škole pod jednim krovom predstavlja najgrublji oblik diskriminacije, segregacije i aparthejda", odnosno najnegativniju društvenu pojavu u BiH u 21. vijeku.

"Moramo konačno u FBiH, ali i u BiH otvoriti pitanje i zajednički definisati šta je nacionalna grupa predmeta, šta je jezička grupa predmeta i da djeca različitih konstitutivnih naroda i ostalih pohađaju te predmete u skladu sa onim što je određeno", rekao je Mašić.

Da bi problem dvije škole pod jednim krovom bio riješen, on je naglasio da je potrebna politička podrška u kantonalnim ministarstvima obrazovanja. 

"Pokrenuli smo proces kako bi se otklonili problem dvije škole pod jednim krovom. Međutim Vlada FBiH ima problem sa Srednjobosanskom kantonom zbog toga što je izabrana vlada na čekanju, zbog odluke visokog predstavnika. Čeka se odluka Ustavnog suda ili formiranje nove vlade tog kantona", rekao je Mašić.

Federalni ministar obrazovanja rekao je da, dok je na čelu Ministarstva obrazovanja Srednjobosanskog kantona Greta Kuna, nema napretka po pitanju dvije škole pod jednim krovom. 

"To je evidentno njenim istupima i istupima političke partije koju ona predstavlja. Dok se na kantonalnom nivou u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu ne promijene politike koje su praktično napravile problem dvije škole pod jednim krovom, teško da će se moći pričati o stvaranju preduslova za rješavanje tog problema", smatra Mašić.
Prema njegovim riječima, ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona nema želju da  problem bude otklonjen  i tumači da predmeti kao što su matematika, fizika i hemija  spadaju u nacionalnu grupu predmeta. 

"Problem je što niko ne može dokazati i pokazati da li je to stvarno nacionalna ili  jezička grupa predmeta. Često sam znao reći da je Vašingtonski sporazum zadao puno veći udarac obrazovanju nego što je to činio Dejtonski sporazum", rekao je Mašić. 

On smatra da je dobro što u FBiH konačno postoji politička volja da se problem počne rješavati, što će biti učinjeno "gdje se bude moglo". 

Federalni ministar obrazovanja podsjetio je da je šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen danas predstavio Izvještaj o napretku članovima Vlade FBiH.