Zbog pogibije Zlatana Handžića
7

FOTO+VIDEO / Učenici položili cvijeće i transparent na mjestu nesreće

Piše: A. Panjeta
(Foto: Almir Panjeta/klix.ba)
Stotinjak učenika Osnovne škole Musa Ćazim Ćatić krenulo je u srijedu tačno u podne u protestnu šetnju zbog pogibije nastavnika Zlatana Handžića, koji je smrtno stradao u subotu, u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na Skenderiji.

Učenici su protestnom povorkom, osim odavanja počasti nastavniku, uputili i snažnu poruku, tražeći od nadležnih da učine više na sigurnosti u saobraćaju, kazavši kako se ni sami ne osjećaju sigurno na putu do škole. Djevojčice i dječaci su na to ukazali krikom ispred Predsjedništva BiH, Parlamenta Federacije BiH i na samom mjestu pogibije njihovog omiljenog nastavnika na Skenderiji.

"Sjednica je u toku! Vrisnite najjače što možete, neka nas čuju!“, kazala je jedna od djevojčica koja je predvodila tužnu povorku. Nastavnici se nisu pridružili djeci u tužnoj povorci, a oni nisu krili razočarenje što nisu dobili podršku. Tokom marša, učenicima su pomagali pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, koji su brinuli o sigurnosti dječaka i djevojčica i omogućavali im nesmetan prelazak ulica.

Noseći bedževe i transparente s natpisima "Dosta više!", "Nastavniče, volimo Vas" i drugim, učenice i učenici kretali su se od škole, kroz park iza Druge gimnazije, ispred Vlade FBiH, pa prema Predsjedništvu, gdje su se prvi put zaustavili i vriskom poslali jasnu poruku. U međuvremenu im se pridružila i grupa učenica i učenika iz Osnovne škole Hasan Kikić te su nastavili dalje prema Parlamentu FBiH. Nakon što su i tu vriskom uputili poruku nadležnima, krenuli su prema mjestu nesreće, gdje su položili cvijeće i ostavili transparent: "Nastavniče, volimo vas!". Još jednom su uputili krik, održali minut šutnje i poželjeli nastavniku Zlatanu da počiva u miru.

Podsjećamo, nastavnik Zlatan Handžić je smrtno stradao kada se u njegov automobil, dok je stajao na semaforu, velikom brzinom zabio Audi, kojim je, bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola, upravljao 18-godišnji Mirsad Subašić, kojem je Kantonalni sud Sarajevo odredio jednomjesečni pritvor. U nesreći je teško povrijeđena državljanka Španije Sonia Montero-Galvez.