Inicijativa učenika i roditelja
582

U petak mirni protest zbog pogibije 10-godišnjeg dječaka

Piše: N. J.
Osnovna škola Behaudin Selmanović u Briješću
Osnovna škola Behaudin Selmanović u Briješću
Učenici OŠ Behaudin Selmanović u sarajevskom naselju Briješće u petak će, od 9:30 do 10 sati, izaći na mirni protest zbog pogibije njihovog kolege, učenika 4. razreda te škole, Hamze Marevca.

Dječaka je u srijedu, u blizini Stupske petlje, udario kamion i usmrtio ga, dok je prelazio cestu na putu prema školi. On je, naime, stanovao na Stupu, a u školu je išao nekoliko kilometara dalje, u Briješće.

"Inicijativa o mirnom protesu je potekla od Vijeća učenika i Vijeća roditelja naše škole, nakon čega su je na hitnoj sjednici usvojili Nastavniško vijeće i Školski odbor. Bit će to krajnje dostojanstven protest, napravit ćemo špalir u dužini 500 metara na trotoaru u blizini škole i iskazati svoj protest, tražeći da nadležni osiguraju bezbjednost i sretno djetinjstvo svakom djetetu. Naš protest će biti i jedan vid podrške porodici stradalog dječaka", kazao je za Klix.ba direktor škole Safet Velić, napominjući kako ovim protestom neće biti ugroženo odvijanje saobraćaja.

Na protest će izaći i učenici iz OŠ Sokolje, te učenici Vijeća učenika OŠ Dobroševići. "Očekujemo da će biti prisutno oko 300 učenika, koji će sa svojim nastavnicima, isključivo uz saglasnost roditelja, izaći na mirni protest", dodao je Velić.

On je podsjetio kako je stradali dječak Hamza Marevac bio učenik IV-2 razreda OŠ Behaudin Selmanović te da je bio zaista vrijedan i poseban dječak.