BiH
149

Marš u povodu Dana žena: Šta bh. vlasti misle o abortusu i vještačkoj oplodnji?

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fondacija Cure danas je obilježila Dan žena maršom od Jevrejskog muzeja do Trga djece Sarajeva, s temom "Desnica u svijetu - šta jačanje desnice znači za ženska prava".

Fondacija CURE je zajedno sa članicama Ženske mreže, Mreže za izgradnju mira i drugih organizacija pripremila Osmomartovski marš na kojem je postavljeno 50-ak pitanja sa centralnom temom o političkoj desnici u svijetu

"Poznato je da na Zapadu desnica jača što je zabrinjavajuće jer ona ima specifičan pogled kada su u pitanju prava žena i sloboda žena. U Bosni i Hercegovini mi nemamo definisanu desnicu unutar stranaka, ali imamo desni centar koji u suštini sliči desnici", rekla je za Klix.ba Vedrana Frašto, glasnogovornica Fondacije CURE.

"Ono što smo mi danas željeli jeste da postavimo set pitanja koji se tiču ženskih prava i šta desnica u Bosni i Hercegovini misli o ženskim i ljudskim pravima. Dakle, želimo da dobijemo odgovor kako današnja struktura vasti u BiH gleda na pitanje abortusa koji je legalan, ali čija se upitnost prožima uz prisustvo desnice", naglasila je Frašto.

Ona je dodala da će postavljena pitanja, koja su bila ispisana na transparentima nošenim kroz centar Sarajeva, biti poslana na adrese relevantnih državnih institucija.

"Među brojnim pitanjima nalaze se i ona o tome da li žene imaju pravo da odlučuju o svojim tijelima, kako vlasti gledaju na medicinski potpomognutu oplodnju, na mobing i diskriminaciju, kako gledaju na pitanje o nasilju nad ženama, na pitanje o invalitkinjama, nezaposlenim i nepismenim ženama", zaključila je glasnogovornica fondacije CURE.

Šefica Ureda Vijeća Evropa u BiH Mary Ann Hennessey priključila se današnjem maršu kazavši da je 8. mart simbolični dan kad akcije kao što je marš mogu ideje jednakopravnosti ugraditi u svakodnevnu praksu.

"Osmi mart je dan kada možemo snažnije ukazati na važnija pitanja na potrebu ostvarivanja jednakopravnosti spolova i potrebu oslobađanja od diskriminacije i nasilja te osigurati da žene imaju prava koja im pripadaju", pojasnila je za Fenu Hennessey.

Ovakve akcije za Hennessey su način da se podsjeti da se žene nisu borile za cvijeće nego za jednaka prava, a to znači jednakopravnost sada, ne u nekoj budućnosti.