{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Marš mira Nezuk-Potočari od 8. do 10. jula

F
FENA
22.3.2015. u 17:02
2
Marš mira Nezuk-Potočari od 8. do 10. jula
2
Marš mira Nezuk-Potočari od 8. do 10. jula
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Marš mira 2015" Nezuk-Potočari, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, bit će organiziran od 8. do 10. jula ove godine.
Cilj ovog pješačkog pohoda je odavanje počasti žrtvama genocida te podsjećanje na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" Srebrenica u julu 1995. godine.

"Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine", saopćeno je iz Pododbora za organizaciju "Marša mira 2015“.

Navodi se da kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi iz skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara, opština Srebrenica.

Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Svaka od etapa u Maršu mira duga je između 25 i 30 kilometara. Kolona polazi u ponedjeljak, 8. jula između 8.45 i 9 sati iz Nezuka, opština Sapna.

Na potezu od Nezuka - kao polazišta, pa do Potočara - kao odredišta, učesnici prolaze maršutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar), saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: