Reakcija
71

Marković: Junckerove pohvale su smiješne, on je potpuno dezinformisan

Piše: Er. M.
Milica Marković (Foto: Klix.ba)
Milica Marković (Foto: Klix.ba)
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković žestoko je kritikovala današnje pohvale predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera bosanskohercegovačkim vlastima.

"Iako se radi o predsjedniku Evropske komisije, njegove poruke u najmanju ruku izgledaju smiješne. Očigledno ga savjetnici nisu pravilno informisali čim misli da je ono što radi vlast na nivou BiH za pohvalu", rekla je Marković.

Kako kaže, centralne institucije su provele više od tri godine na uspostavljanju mehanizma koordinacije i slanju aplikacije za članstvo u EU. Ističe da u tom vremenskom periodu nije urađeno ništa više.

"Znamo šta su obećavali 2015. godine, odnosno da će BiH do kraja njihovog mandata dobiti status kandidata za ulazak u EU. Od toga nema ništa. Što se tiče odgovora na Upitnik Evropske komisije, ni tu posao nije u potpunosti završen. Očekivat je da će nam Evropska unija tražiti bar 500 dodatnih pojašnjenja, što iziskuje vrijeme od tri do šest mjeseci, odnosno do izbora", kazala je Marković.

Ističe da je Junckerove izjave bespredmetno uopće komentarisati i da joj nije jasno zbog čega uopće tako razgovara s bh. zvaničnicima.

"Sve opozicione stranke misle drugačije. Ako Juncker vidi da je u BiH sve divno i bajno onda se postavlja pitanje šta je gore od toga. On je potpuno dezinformisan ili se ciljano tako obraća predstavnicima vlasti. Protokolarno se govore samo lijepe stvari", rekla je Marković.

Ona smatra da je Juncker davao pohvale samo zato što se danas našao u Sarajevu, ali da ovakav pristup nije dobar, jer EU očigledno nije ni bitno gdje je BiH, gdje će stići i na kojem putu se nalazi.