Pohvalno, ali...
109

Marjanović: SDA je napravila analizu, to je veliki napredak ali nema objektivnosti

A.D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Damir Marjanović, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo osvrnuo se na analizu SDA o radu vlasti u KS-u a, a u kojoj su iznesene žestoke kritike na rad vladajuće strukture u ovom kantonu.

"Konačno sam dobio potvrdu da bavljenje politikom u BiH nije samo borba protiv vjetrenjača. Naime, najveća opoziciona stranka u Kantonu Sarajevo je objavila zanimljiv dokument i jednu dosta detaljnu analizu rada vlade i skupština Kantona Sarajevo u proteklih šest mjeseci. Dokument je izradila SDA, i koliko je meni poznato prvi je takvoga tipa od ove skupine autora. Moram reći da je to veliki napredak i dokaz da je ova vlast, i pored uočenih propusta, svojim političkim djelovanjem počela pomjerati paradigmu političkoga djelovanja u okvire koji su primjereniji civiliziranom društvu", naveo je Marjanović.

Siguran je, kako kaže, da su i kolege iz opozicije zahvalne svojim kolegama iz pozicije jer su ih usmjerili u tom pravcu.

"S druge strane raduju me konkretne analize, brojke, procenti glede ispunjenih i neispunjenih planova. Siguran sam da će vlada i skupštinska većina na ovaj način biti potaknuti sugestijama opozicione SDA da porade na svojoj efikasnosti. Na kraju, raduje me i format dokumenta koji pomalo naginje i ka znanstveno stručnoj analizi. Ima tu sadržaja, dobrog uvoda, materijala i metoda, rezultata analiza i zaključaka. No, ipak fali diskusija! Naime u diskusiji autori zabilježene rezultate trebaju prodiskutirati s ranije ostvarenim rezultatima prethodnih timova, te na osnovu usporedbe tih rezultata (recimo rada prvih šest mjeseci ove vlasti i prvih šest mjeseci vlasti uspostavljene 2014) donijeti objektivan zaključak o postignutom u analiziranom periodu. U ovom slučaju se to nije desilo i autori ove studije su uletjeli u zamku tipičnu za mlade i neiskusne autore da diskutiraju sami sa sobom", ističe on

Dodaje da su tako u potpunosti izbjegli objektivnost i nažalost su u subjektivnosti izgubili stvarnu vrijednost djela.

"Stoga vjerujem da bi ovaj rad, ova studija, dobila negativne kritike recenzenata i bila vraćena s oznakom "Major Revision Decision" i ne bi bila prihvaćena za publiciranje. No, znanost na stranu! Prvih šest mjeseci je bilo daleko od savršenog, ali i daleko bolje od mnogih očekivanja. Griješilo se, ali su se i ispravljale greške. Stoga mogu da postavim premisu da je bilo mnogo bolje od prvih šest mjeseci svih dosadašnjih vlada, a molim kolege iz opozicije, ali i pozicije koje se ne slažu s ovom premisom, da me činjenicama i demantiju. Ako to učine, kao svaki dobar znanstvenik ću promijeniti premisu, a do tada idemo dalje", poručio je Marjanović.