NS rezervisana
206

Marjanović o ujedinjenju ljevice: Poželjno je, nadam se da će se pokretači ideje držati dogovorenog

Piše: S. H.
Damir Marjanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Marjanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član rukovodstva Naše stranke Damir Marjanović za Klix.ba je komentarisao pitanje ujedinjenja ljevice, prijedlog Željka Komšića, te iznio poglede Naše stranke na taj proces.

Na početku razgovora Marjanović ističe da je u stranku jutros stigao dokument, odnosno Komšićev prijedlog za ujedinjenje ljevice, poručujući da će ga detaljno analizirati i u zvaničnim tijelima stranke u narednim danima. Nakon toga Naša stranka će javnosti dostaviti zvaničan stav o dokumentu i samoj inicijativi.

"Naša stranka je više puta do sada jasno iznijela i nije mijenjala svoj stav o pitanju zajedničkog djelovanja lijeve i građanske opcije. Principijelno, iskreno i efikasno zajedničko djelovanje ovog dijela našega društva je poželjno u budućnosti. Kao i uvijek do sada, uopće nije upitno da li ćemo učestvovati u ozbiljnim i konkretnim razgovorima o ovoj temi. No, ovaj put se nadamo da će oni koji su medijski najglasniji i 'svako malo' pokreću ovakve razgovore biti konkretni i principijelni te da će se držati dogovorenog, jer to, nažalost, do sada nije bio slučaj", kazao nam je Marjanović.

Podvukao je koja je to crvena linija ispod koje Naša stranka neće ići u ovom procesu.

"Naša stranka nikada, ni u jednoj situaciji, pa ni ovoj o kojoj pričamo, neće pristati da se osobni interesi i stranačke potrebe stavljaju ispred interesa države i građana BiH. To je naša crvena linija", poručuje Marjanović.

Koliko će konkretnih pomaka biti u cijeloj priči nejasno je, jer se čekaju potezi SDP-a, GS-a te Naše stranke.

"Gospodin Komšić je do sada imao mnogo medijskih izjava i najava, no, u najvećem broju slučajeva se vrlo brzo prvi povlačio iz tih inicijativa i dogovorenih aktivnosti. Možda je ovo nagovještaj da je spreman da se odrekne svoje kandidature za člana Predsjedništva u korist jedinstvenog nastupa lijevih građanskih snaga na izborima. No, to ćete ipak morati pitati njega. Mislim da su članovi Naše stranke, uključujući mene posebno, već više puta dokazali da im lične pozicije ne predstavljaju prioritet te da su svi koji obavljaju dužnosti na pojedinim pozicijama spremni odstupiti od njih ako to predstavlja korak ka realizaciji nečega korisnog za društvo i domovinu", naglašava Marjanović.

Naš sagovornik smatra da je zajednički nastup ljevice trebalo dogovoriti mnogo ranije te se postavlja pitanje koliko je sada mudro ulaziti u stranačke prekompozicije uoči raspisivanja izbora.

"Prošle godine, pa čak i ranije, je trebalo pričati o ujedinjenju ljevice. No, određena doza neozbiljnosti predlagača ove inicijative, kao i onih koji su sakupljali političke bodove na ovoj inicijativi su doveli do toga da se danas, nekoliko mjeseci pred izbore, ponovo pokreće ista priča. Proces ujedinjenja stranaka, ako bi do njega i došlo, je izuzetno kompleksan (i politički i finansijski i administrativno) i mora biti jasno i detaljno razrađen. S druge strane, u tom procesu kroz finalno izjašnjavanje trebaju učestvovati i svi članovi stranke, a ne samo njihova rukovodstva, a za sve to treba vremena kojeg u ovom moment baš i nema. Stoga i ne treba da vas čudi što sam pomalo suzdržan prema svemu ovome što sam pročitao u medijima u protekla 24 sata i što nisam siguran u stvarne namjere te inicijative. No, treba o tome pričati i razgovorima i zajedničkom djelovanju, pa makar ono bilo i postizborno, definitivno treba dati šansu", pojašnjava Marjanović.

Naša stranka bi za člana Predsjedništva BiH podržala prije svega kvalitetnog kandidata, osobu koja u inozemstvu može stvarati jake diplomatske veze i podići politički rejting naše domovine, onoga koji bi našu zemlju predstavljao na najbolji mogući način, kandidata koji bi se trudio da bude stvarni član predsjedništva ove države, a ne onoga koji bi to radio samo za ličnu ili stranačku korist, kroz skrivanje iza tobožnjeg zastupanja nekih viših nacionalnih interesa konstitutivnog naroda iz kojeg dolazi.

"Kada pronađete nekoga takvog, onda nije bitno iz koje stranke dolazi. Na kraju, vidimo takve kandidate i imali smo prilike da razgovaramo sa njima, a neki od njih su izuzetno zainteresirani da preuzmu tu tešku ulogu. Ipak, vjerujemo da će doći vrijeme da lijeve i građanske opcije sa svih prostora BiH počnu zajedno djelovati i počnu rješavati stvarne životne probleme, a ne da se kriju iza lažnih kriza i nedostatka ingerencija koje potenciraju danas vladajuće stranke desnice. Neće biti lako, neće biti jednostavno, ali uz puno truda, malo mudrosti i mnogo konkretnoga rada sve je moguće. Da u to ne vjerujem, ne bih ni pokušao mijenjati neke stvari u politici", zaključio je Marjanović za Klix.ba.