BiH
114

Mario Vukasović traži od Tužilaštva KS da istraži slučaj JU Studentski centar KS

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prošlo je više od četiri mjeseca kako je Skupština KS oborila finansijske izvještaje JU Studentski centar Sarajevo za dvije godine uzastopno (2014. i 2015. godina). Delegat Skupštine KS Mario Vukasović postavio je poslaničko pitanje Upravnom odboru ove ustanove, zbog čega nisu postupili po zakonu i smijenili direktora, ali su se članovi UO, kako Vukasović kaže, oglušili.

"Podsjećam da je zakon eksplicitan u ovom slučaju i da je UO morao postupiti prema zakonu i smijeniti direktora nakon neizglasavanja ovih izvještaja. Ovim putem prosljeđujem navedeni slučaj prema Tužilaštvu KS kako bi se utvrdila krivična odgovornost UO JU Studentski centar i Vlade KS kao nosioca osnivačkih prava za nepostupanje prema zakonu", kazao je Vukasović u Inicijativi koja je proslijeđena Tužilaštvu KS, Vladi KS i JU Studentski centar KS.

Podsjetio je na član 41. Uredbe sa zakonskom snagom o ustanovama RBiH, u kojem se navodi da je ustanova odgovorna za svoje obaveze kojima raspolaže, a da je osnivač supsidijarno odgovoran za obaveze ustanove, ako aktom o osnivanju nije drugačije određeno".

U ovom članu se kaže da je osnivač dužan pokriti višak rashoda nad prihodima ustanove, u roku od 60 dana od dana usvajanja godišnjeg obračuna, da razriješi predsjednika i članove upravnog odbora, ako je ustanova za dvije uzastopne godine u godišnjem obračunu iskazala višak rashoda nad prihodima.

"U slučaju iz alineje 2. stava 3. ovog člana, upravni odbor dužan je razriješiti direktora ustanove", navodi se u članu.

Vukasović podsjeća da su, nakon što na Skupštini KS finansijski izvještaji ove ustanove nisu predstavljani dvije godine, na 17. radnoj sjednici Skupštine koja je održana 28.6.2016. na njegovu inicijativu na dnevni red stavljeni finansijski izvještaji za 2014. i 2015. godinu. Oba su oborena na istoj sjednici zbog iskazivanja viška rashoda nad prihodima, a kako Vukasović kaže, kao i u svih proteklih 16 godina, koliko je gospodin Emir Kadrić na čelu te ustanove.

"Molim Tužilaštvo KS da odgovori i da se očituje o navedenom slučaju", kazao je Vukasović.

Podsjetimo, zbog neplaćanja doprinosa od 1.1. 2008. do 31.12.2015. zaostale obaveze JU Studentski centar KS iznose 5,2 miliona KM, a gubitak ustanove u 2015. godini iznosi 278.000 KM. Skupština KS godišnje izdvaja 1,2 miliona KM za ovu ustanovu.

Direktor Kadrić kazao je na tadašnjoj sjednici kako su "rupe" u finansijskom izvještaju za 2014. i 2015. godinu nastale zbog nepokrivenosti obračunate amortizacije i nepokrivenih osnivačkih prava, ali da rade u skladu sa zakonom.