Ministrica odbrane
1

Marina Pendeš: Proces knjiženja vojne imovine nećemo moći dovesti do kraja za svaku lokaciju

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnici Ministrstva odbrane BiH su na današnjoj sesiji predstavili svoj dosadašnji rad ambasadorima NATO-a, glede postignutih rezultata u okviru integracijskog procesa.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš kazala je kako je sazvala skup da bi informirala ambasadore NATO-a o postignućima Ministarstva odbrane s aspekta ispunjavanja Talinskog uvjeta, registracije perspektivne vojne imovine, kao i zbog objašnjenja u kojoj su fazi ostale perspektivne lokacije Oružanih snaga.

"U izlaganju smo se osvrnuli na ono što je Ministarstvo odbrane proteklih godina intenzivno radilo i što je implementiralo s aspekta sigurnosti. Prije svega mislim na viškove naoružanja i municije, kao i postignuća u posljednje dvije godine, koja su značajna na tom polju", kazala je Pendeš novinarima.

Također su predstavili učešće Bosne i Hercegovine u mirovnim misijama, kao i učešće u novoj mirovnoj misiji pod okriljem Evropske unije, koja će biti u Centralnoafričkoj Republici.

"Ambasadori NATO-a u Bosni i Hercegovini su dobili jasniju sliku o tome što radi Ministarstvo odbrane BiH", poručila je ministrica odbrane Marina Pendeš.

Dodala je da su dali jasniju sliku o procesu knjiženja perspektivne vojne imovine.

"Proces knjiženja nećemo moći dovesti do kraja za svaku od lokacija i to je objektivna činjenica. To nema veze sa političkim stavovima. Željeli smo da ambasadori NATO-a imaju pravu sliku", kazala je Pendeš.

Istakla je da, bez obzira na to što je proces knjiženja započeo 2015. godine, nemaju nikakvih problema s korištenjem tih lokacija kojih ima ukupno 63.