Ministrica odbrane
6

Marina Pendeš o Programu reformi: Pozdravljam svaki pozitivan iskorak

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš pozdravila je dogovor članova Predsjedništva BiH o uspostavi vlasti na državnom nivou, ali i dogovor o programu reformi koji će biti poslan u sjedište NATO-a u Briselu.

Nakon što je Predsjedništvo BiH postiglo dogovor o dokumentu Program reformi, koji bi odmah nakon imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH trebao biti dostavljen u sjedište NATO-a, komentar smo zatražili od ministrice odbrane BiH Marine Pendeš.

"Pozdravljam svaki pozitivni iskorak u cilju ispunjavanja vanjsko-političkih ciljeva BiH i implementacije rezultata Općih izbora iz 2018. godine", rekla je Pendeš.

Na pitanje da dodatno pojasni da li Program reformi predstavlja suštinski Godišnji nacionalni plan (ANP) ili je riječ o dugoročnoj vrsti dokumenta koji predviđa samo saradnju s NATO-om uz naglasak da ne prejudicira članstvo, Pendeš je odgovorila: "Sve sam rekla".

Inače, ministrica odbrane BiH zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u nekoliko je navrata pokušala staviti ANP na dnevni red državne vlade, međutim ovaj dokument je devet puta skidan na zahtjev ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.