Hrvatska ministrica
18

Marija Pejčinović-Burić: Evropa ide ka građanskom principu, različita su stajališta u vezi s BiH

Klix.ba
Hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović-Burić upoznala je u ponedjeljak na sastanku u Briselu svoje kolege s položajem bh. Hrvata, navodeći da Evropa ide prema građanskom principu zbog čega su države na različitim pozicijama kada je riječ o Bosni i Hercegovini.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a raspravljali su, kako javljaju hrvatski mediji, na zahtjev Hrvatske o stanju u BiH nakon izbora održanih 7. oktobra.

"Zaključak je da se svi slažu da je evropski put BiH vrlo važan. Imamo sve veći broj članica koje razumiju zabrinutost Hrvatske u vezi s položajem Hrvata, jednog od tri konstitutivna naroda. U tom smislu očekujemo daljnju raspravu u skoroj budućnosti", rekla je ministrica Pejčinović-Burić, dodavši da će na jednom od sljedećih sastanaka Vijeća za vanjske poslove biti doneseni i pisani zaključci.

Navela je kako je puno vremena prošlo od Daytonskog sporazuma i Ustava, koji je dio toga sporazuma.

"Naravno da nakon više od 20 godina Evropa ide drugim smjerom. Ide se prema građanskom principu. To je onaj dio problema gdje su države na različitim pozicijama. Dakle, ide li se gledati na BiH kroz važeći Ustav i odredbe koje je donio Daytonski mirovni sporazum, dakle konstituivnost naroda i zastupljenost svih ostalih građana na način kako je to propisano ili da se ide na put koji definira evropska pravna stečevina, a to je da države trebaju biti uređene na moderan način, prema modelu, kada je riječ o izborima, jedan čovjek - jedan glas. Dakle, tu je stvar pristupa kako gledati na BiH", rekla je ministrica.

Hrvatska je u posljednje vrijeme poduzela diplomatsku inicijativu kako bi upozorila na činjenicu da je Željko Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva glasovima Bošnjaka te da su izbori provedeni, a da nije dogovoren način popunjavanja nacionalnih klubova u domovima naroda nakon što je Ustavni sud dio toga zakona proglasio neustavnim.

Pejčinović Burić je rekla da se Hrvatska zauzima da se prvo riješi pitanje provedbe presude Ustavnog suda kod popunjavanja Doma naroda i da se onda nakon formiranja parlamenta na svim nivoima krene u izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH.

"Mi smo izrazili zabrinutost što se sve pokušava riješiti odjednom. Naime, situacija je kompleksna i mi smo se zauzeli da se ide fazno, da se prvo pristupi primjeni presude Ustavnog suda, a u drugom koraku da se ide u izmjene izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda. Onda, nakon što se situacija politički stabilizira i kada se formiraju parlamenti i vlade na svim nivoima, može se raditi onome što je sigurno najvažnije, a to su reforme na putu prema Evrposkoj uniji', rekla je ministrica Pejčinović-Burić.

Ustavni sud BiH izbrisao je odredbe Izbornog zakona BiH koji se tiču popune Doma naroda Federacije BiH. Ustavni je sud utvrdio da je utemeljen prigovor nekadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Bože Ljubića, aktualnog saborski zastupnika, da je narušeno načelo proporcionalnosti pri izboru delegata iz pojedinih kantona.

Prijašnjim odredbama Izbornog zakona bilo je primjerice moguće izabrati jednoga hrvatskog delegata iz Bosansko-podrinjskog kantona iako tamo žive tek 24 Hrvata, jednako kao i jednoga delegata iz Posavskog kantona, gdje ih živi 36.000, što predstavlja razliku u vrijednosti glasa 1400 puta.

Pejčinović-Burić je rekla da se jedan dio država članica zauzima za to da se sva pitanja u BiH rješavaju odjednom kroz reforme potrebne za članstvo u EU-u, a drugi dio, među kojima je i Hrvatska da se ide postepeno.

Ona je rekla da se Hrvatska zauzima za poštovanje Ustava BiH, koji govori o konstitutivnosti tri naroda i građana.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, koja je predsjedavala sastankom, pozvala je na što brže formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, najavivši da će se ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a ponovno u decembru razgovarati o toj zemlji.