Reakcija
19

Marić: SBB će podržati svaku istragu kojom će bit utvrđeno činjenično stanje u Općoj bolnici

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Šef Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić oglasio se u povodu pisanja portala Klix.ba o dešavanjima u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" navodeći kako SBB bezrezervno podržava svaku vrstu istraga kojima će biti utvrđeno činjenično stanje u ovoj bolnici.

U tekstu naslovljenom "Obdukcija bebe pokazala: Smrt se može dovesti u vezu s teškim povredama glave dobivenim tokom poroda" portal Klix.ba je naveo da vladajuća šestorka nije ni na koji način reagovala vezano za dešavanja u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" s obzirom na to da je direktor ove bolnice Zlatko Kravić istaknuti funkcioner SBB-a.

Šef Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić, uprkos tome što je Kravić, pored toga što je direktor, i zastupnik SBB-a u Parlamentu Federacije BiH, smatra kako nismo ponudili nijedan valjani argument da potkrijepimo ovu tvrdnju, a usudio se zbog toga kazati da je to zlonamjerna insinuacija.

"Apsolutno ne stoji tvrdnja da nije bilo reakcije samo zato što je direktor Kravić kadar SBB-a i ako bismo išli tom logikom, onda bismo morali ući u analizu i utvrđivanje čiji su stranački kadar ljekari i medicinsko osoblje koje radi na pomenutoj klinici?! Jasno je da tamo rade pripadnici i simpatizeri različitih političkih stranaka, ali i oni koji to nisu, te prema tome vaše tvrdnje nemaju utemeljenje", piše u Marićevoj reakciji.

Kako kaže, umjesno bi bilo da se o ovom "slučaju" govori s profesionalnog i moralnog stajališta, da se utvrde uzroci stradanja djece i da oni koji su počinili propuste odgovaraju za to, a ne da se politikanski insinuira ko je pripadnik nekih od stranaka u vladajućoj šestorci.

"Savez za bolju budućnost bezrezervno podržava svaku vrstu istraga kojima će biti utvrđeno činjenično stanje, a eventualni krivci biti sankcionirani za propuste koji bi bili ustanovljeni tokom odgovarajuće istrage. Isto tako, potcrtavate na kraju teksta da je vlast šutjela o hapšenju ljekara u Općoj bolnici, a skoro cjelokupnoj javnosti je poznato da su oni članovi neke druge stranke, a ne kadar SBB-a, kako pominjete ovu stranku u jednoj rečenici dva puta", piše u reakciji uprkos tome što u tekstu uopće nije navedeno da su uhapšeni ljekari članovi SBB-a.

Ističe da je to vrlo indikativno, ali da, ako već idemo na to da ustanovimo ko kojoj stranci pripada, posavjetovao nas je da bismo trebali istražiti i koje su stranke članovi uhapšeni ljekari pa da malo "bacimo svjetla i na druge stranke o kojima sve prešućujemo".

"Još jednom poručujemo i insistiramo da institucije sistema rade svoj posao profesionalno i nezavisno", piše u Marićevoj reakciji.

Marić u svojoj reakciji ipak nije odgovorio na ključna pitanja, a to su: zbog čega niko nije pokrenuo proceduru ispitivanja činjeničnog stanja, ali i pozivanja na odgovornost zbog dešavanja u Općoj bolnici za čiji zakonit rad odgovara direktor, zbog čega se sve do danas niko iz vladajuće koalicije nije oglasio o dešavanjima u Općoj bolnici, zbog čega nijedan ministar iz Vlade KS ili zastupnik iz vladajuće koalicije u Skupštini KS nije reagovao na pritiske koje je Kravić vršio na našeg novinara da mu otkrije izvore informacija, zbog čega se nije povela rasprava o katastrofalnom Izvještaju o finansijskoj reviziji Opće bolnice za 2018. godinu koju je uradio Ured za reviziju institucija FBiH te o dva upada policijskih službenika i tužitelja u prostorije Opće bolnice u protekle dvije godine.

Informativni portal Klix.ba profesionalno izvještava o svim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i odbacuje Marićeve tvrdnje kako postoje političke stranke "o kojima se sve prešućuje". Uvijek smo otvoreno ukazivali na sve nepravilnosti vladajućih struktura bez obzira na to da li u vladama bili ministri iz SBB-a, SDA, HDZ-a, DF-a, SDP-a, NiP-a, Naše stranke, SNSD-a, SDS-a ili bilo koje druge političke stranke.