Komentar analitičarke
61

Marić: Radončić je najveći gubitnik, okosnicu vlasti činit će SDA i HDZ

Piše: Er. M.
Ivana Marić
Ivana Marić
Nakon objave preliminarnih rezultata jučerašnjih izbora već je izvjesno kojim političkim strankama su građani BiH ukazali najveće povjerenje. Ovim povodom razgovarali smo s političkom analitičarkom Ivanom Marić koja nam je kazala kako će, prema njenim procjenama, okosnicu vlasti u naredne četiri godine činiti SDA i HDZ BiH.

Marić nam je rekla da sumnja kako će SDA željeti praviti bilo kakve koalicije bez HDZ-a BiH, isto kao što ni HDZ BiH neće željeti participirati u vlasti ukoliko tu ne bude SDA. Ona ističe da ove dvije stranke imaju najduži koalicioni kapacitet.

"Mislim da naprimjer HDZ neće željeti dati priliku SDP-u. Ako već imaju mogućnost da biraju između SDP-a i SDA, oni će uvijek prije odabrati SDA. Ove dvije stranke bit će okosnica buduće vlasti i birat će sebi partnere. Pitanje je samo da li će to biti SDP ili DF, jer jedino te dvije stranke imaju dovoljno glasova da s njima naprave koalicije. U drugim slučajevima morali bi praviti veće koalicije s više stranaka, što ne odgovara SDA", kazala je Marić.

Preliminarni rezultati pokazuju kako lijeve političke stranke zajedno s građanskim imaju više glasova od nacionalističkih stranaka. Marić smatra kako je "ljevica" dosta bunila građane pričama o ujedinjenosti, navodeći kao primjer izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH koji je izabran iako su lijevo orijentisane političke stranke imale više kandidata.

"Pored Komšića, Denis Bećirović još uvijek ima šanse da pobijedi. Ljevica je čak i sa dva kandidata za Predsjedništvo BiH mogla imati dva izabrana člana Predsjedništva BiH. Ta priča pada u vodu i uredu je samo kada je riječ o lokalnom nivou. Čak i za vijeća, stranke kada su razjedinjene dobit će više glasova. Kao primjer navodim stranke koje se nastale iz SDA. Kada se njihovi glasovi saberu i oni imaju više od SDA", rekla je Marić.

Iznenađenje građana BiH rezultatima izbora Marić je prokomentarisala riječima da su rezultatima izbora više iznenađeni funkcioneri SDA i SNSD-a. Kako kaže, ove dvije stranke svjesne su da nisu zaslužile toliki broj glasova, ali su ih građani iznenadili. Na pitanje ko su najveći dobitnici i gubitnici izbora politička analitičarka je odgovorila da su građani BiH definitivno najveći gubitnici, dok je u političkom smislu najveći gubitnik SBB i Fahrudin Radončić.

"Radončić je možda i jedini gubitnik, jer su sve stranke ostvarile određeni pomak. Najveće iznenađenje su Šefik Džaferović i Milorad Dodik, jer oni zaista nisu očekivali da će proći. To su dokazali velikom radošću, jer su bili spremni na poraz. Što se tiče pobjede Željka Komšića, ja ne znam koliko se to može nazvati pobjedom ako je dobio upola manje glasova nego na prošlim izborima", kazala je Marić.

Još uvijek je neizvjesno kako će funkcionisati Predsjedništvo BiH u sastavu Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić. Marić smatra da trenutni saziv Predsjedništva BiH nije 2:1 za BiH, već 3:0 protiv BiH. To objašnjava riječima da nijedan od njih neće raditi u interesu BiH, već u svom ličnom interesu ili u interesu političkih stranaka.

"Mislim da će nadolazeći mandat biti s najmanje službenih posjeta, isto kao i odlazaka naših članova Predsjedništva BiH. Dodik je na crnoj listi SAD-a", rekla je Marić.

Što se tiče formiranja vlasti na državnom nivou, Marić smatra kako će vlast uspostaviti SDA i HDZ BiH iz FBiH, isto kao i neka politička stranka (DF ili SDP) koju odaberu Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

"Što se tiče RS-a, to će biti zanimljivo pratiti, odnosno da li će Dodik uspjeti formirati vlast ili će opozicija uspjeti nagovoriti DNS da ide s njima", zaključila je Marić.