Predsjednik GV Mostar
352

Marić o uništavanju Partizanskog groblja: Sigurno je bilo isplanirano

M. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić reagirao je na devastaciju Partizanskog groblja u mostaru, koje je nacionalni spomenik prve kategorije.
Marić je rekao da je ljudska i moralna obaveza najoštrije osuditi ponovno sistematsko uništavanje Partizanskog spomen groblja i izraziti tugu što se ovakvi, zasigurno, isplanirani događaji ne spriječavaju od nadležnih organa.

"Događaji kontinuiranog uništavanja nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i Mostara je jedna je od najvećih mrlja koji se stavljaju na Mostar i zbog toga sam ogorčen ovim dešavanjima. Grad Mostar mora u što skorijem vremenu obnoviti svaku od uništenih spomen ploča antifašista i učiniti radnje da iz svoje nadležnosti spriječi ovakve događaje", naveo je Marić.

Naveo je da je nezadovoljstvo veliko, jer se sistematsko održavanje i zaštita Partizanskog spomen groblja ne provodi, već imamo primjere nikad gore devastacije.

"U ovom slučaju, po ko zna koji put, pozivamo MUP HNK da konačno provede kvalitetne istrage o počiniocima, iste procesuira i sistemski spriječi ovakve stvari. Amnestiranje onih koji uništavaju kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine iz bilo kojeg vremena je loša poruka iz Grada Mostara", naveo je Marić.

Unatoč svemu, podcrtao je on, Grad Mostar i njegovi građani ostaju privrženi civilizacijskim vrijednostima antifašizma, koje baštini cijela Evropa i civilizirani svijet.

Podsjećamo, Partizansko groblje u Mostaru, koje je godinama na meti vandala, opet je devastirano i to kao nikada prije.

Partizansko groblje u Mostaru devastirano kao nikad prije: Svih 700 spomen-ploča razbijeno.

Ovaj put, kako možemo vidjeti na fotografijama, vandali su otišli i korak dalje, tako što su oštetili svaku od 700 spomen-ploča.