Novac optuženima
499

Marić: Konaković je zaboravio na ostale "sinove i kćeri" kojima je potrebna pomoć

Piše: Er. M.
Ivana Marić
Ivana Marić
Nakon što je javnost informisana da je Vlada Kantona Sarajevo izdvojila 300.000 KM za odbranu optuženih pripadnika Armije Republike BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, politička analitičarka Ivana Marić izjavila je kako je nejasno zašto Kanton Sarajevo izdvaja novac za odbranu kada osumnjičeni nisu iz KS, niti je zločin počinjen u ovom kantonu.

"U Bosni i Hercegovini ne manjka ni hapšenja, ni sudskih procesa, a najmanje izricanja optužbi ratnim zločincima. Nakon svakog hapšenja, a posebno nakon izricanja presuda, bez obzira da li se radi o domaćim ili međunarodnim sudovima, čujemo iste priče, samose akteri rotiraju. Oni koji su hvalili sud zbog presude 'drugima' kude taj isti sud zbog presude 'njihovima'. Nakon nedavnih izricanja haških presuda Mladiću, te Prliću i ostalima hrvatski i srpski političari, ali i narod, su kritikovali rad pravosuđa, tvrdili su da su procesi politički montirani i kleli su se u nevinost svojih 'heroja', inače optuženih ratnih zločinaca. S druge strane, bošnjački političari su veličali rad pravosudnih institucija, branili njihovu neovisnost, profesionalost i objektivnost. Uz to su kritikovali poruke koje su dolazile iz hrvatskih i srpskih političkih tabora i zamjerali im što brane ratne zločince te ih zovu herojima", kazala je Marić.

Ona je dodala da je to zaista pohvalno ponašanje bošnjačkih političara, tako da je prava šteta što i sami ne poslušaju savjete i pridike. Podsjetila je da je nakon hapšenja pripadnika Armije BiH za zločin počinjen nad Srbima na području Konjica, bošnjački političari osumnjičene ratne zločince nazivaju herojima, tvrde da je bh. pravosuđe pod političkim utjecajem, da optužbama pokušavaju promijeniti karakter odbrambeno-oslobodilačkog rata i sve ono što smo dosad toliko puta čuli od drugih strana.

"Svi su nevini dok se ne dokaže suprotno i ako su nevini bit će oslobođeni. Tako da ne vidim zbog čega ovolika hajka na pravosuđe i strah od presude? Čega se boji bošnjački politički vrh? Kanton Sarajevo je za odbranu optuženika iz budžeta izdvojio 300.000 KM. Premijer Konaković je izjavio da će izdvojiti koliko god je još potrebno da se zahvali ''najboljim sinovima''. Nejasno je zašto Kanton Sarajevo izdvaja novac za odbranu kada ni osumnjičeni nisu iz KS, niti je zločin počinjen u ovom kantonu. Pohvalno je što premijer želi pomoći, ali bi bilo lijepo da to uradi svojim novcem, a ne novcem građana", rekla je Marić.

Kako kaže, zaboravlja premijer na ostale "sinove i kćeri" kojima je pomoć potrebna, a kojima nema ko da pomogne.

"Zaboravlja premijer i da se u Sarajevu nalazi Roditeljska kuća za djecu oboljelu od raka koja novac za svoj rad skuplja donacijama, a iznos od 300.000 bi bio dovoljan za dvije godine rada kuće. Zaboravlja premijer i na sve ostale probleme s kojima se građani ovog kantona susreću, a za čije rješenje nema novca. A sigurno mu na pamet nije palo ni to da neko od porodice žrtava počinjog zločina možda živi u KS i da će se i od njegovih para finansirati odbrana osumnjičenih. Nažalost, izgleda da nije ostao niko ko bi ga na sve ovo podsjetio", zaključila je Marić.