Slučaj iz 2015. godine
29

Maratonsko suđenje u Živinicama: Bolne porodice mladića poginulih na kopu i dalje čekaju pravdu

A. K.
Porodice poginulih mladića u neposrednoj blizini suda u Živinicama (Foto: A. K./Klix.ba)
Porodice poginulih mladića u neposrednoj blizini suda u Živinicama (Foto: A. K./Klix.ba)
Uskoro će se navršiti punih šest godina otkako je u Općinskom sudu u Živinicama počelo suđenje osumnjičenima za nepravilnosti posljedično kojima je došlo do smrti četvorice mladića na Površinskom kopu Dubrave. Postupak još uvijek nije okončan, a porodice mladića su ogorčene.

U Općinskom sudu u Živinicama 8. novembra 2107. godine počelo je suđenje izvršnom direktoru za proizvodnju i održavanje u Rudniku uglja Kreka Suadu Zoniću te rukovodiocu Površinskog kopa Dubrave Sakibu Muhtareviću.

U istom postupku se sudi i tehničkom rukovodiocu kopa Sakibu Halilčeviću, rukovodicu službe za zaštitu na radu na kopu Asimu Brčaninoviću, tehničkom rukovodiocu za bager, traku i klasirnicu na kopu Nedimu Šljiviću i tehničkom rukovodicu za bager, traku i odlagač Mirsadu Deliću.

Oni su osumnjičeni da su počinili teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u stjecaju s krivičnim djelom oštećenja zaštitnih naprava na radu, a vezano za nesreću prilikom koje su smrtno stradala četiri mladića tokom iskopavanja uglja na kopu u februaru 2015. godine.

Kao što je poznato, Alem Dedić, Reuf Alibašić, Adel Šehić i Edin Herić smrtno su stradali 21. februara 2015. godine prilikom obrušavanja veće količine zemlje na Površinskom kopu Dubrave, koja ih je žive zatrpala.

Porodice smrtno stardalih mladića nekoliko puta su ukazivali na sporadičan rad pravosudnih institucija, suđenje je konačno počelo prije šest godina, a postupak do danas nije okončan. Završne riječi danas su s tužilačke te strane odbrane trebale biti iznesene, međutim to u cijelosti nije završeno.

Naime, advokati osumnjičenih su od suda tražili da im se ranije ustupe završne riječi tužilačkog tima, na osnovu čega bi pripremili svoju završnu odbranu. S obzirom da tužilački tim to nije bio u prilici ustupiti, završne riječi samo su oni pročitali, dok se od obrane očekuje da isto učine u narednom ročištu.

S druge strane, porodice ne gube nadu da će pravda biti zadovoljena. Pozitivnog razmišljanja među njima je i Mirsad Herić, otac smrtno stradalog Edina.

"Mi se nadamo da će ubrzo uslijediti i konačno izricanje presude na koju čekamo godinama. Očekujemo pravdu i da oni odgovaraju za četiri mlada života. Znano je da naša djeca nisu samoinicijativno otišla na kop, već na poziv jednog od portira koji ih je pozvao da dođu tamo. Te večeri su oni došli sa desetak traktora i nikako nije bilo moguće da sve sami odrade. Njih je čekao pripremljen ugalj za utovar", ističe Herić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Njegovo mišljenje dijeli i Ramo Alibašić, otac Reufa Alibašića, koji tvrdi da je tokom postupka bilo i lažnih iskaza određenih učesnika u lancu koji je omogućavao izvlačenje uglja iz površinskog kopa.

"Jedan od organizatora takvog izvlačenja uglja mog sina je dva puta zvao da ide na kop, međutim, on je to odbijao. Kada je treći put dobio poziv, nažalost je pristao. Za takav utovar trebalo mu je biti plaćeno između 20 i 30 maraka. Javna je tajna i da se na rudniku plaćalo radnicima kako bi omogućili ulazak u unutrašnjost kopa onima koji su željeli na takav način uzimati ugalj. Taj cijeli sistem je bio uvezan, a oni koji su krivi moraju odgovarati", tvrdi Ramo.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Tokom predistražnog postupka, a po naredbi Tužilaštva Tuzlanskog kantona, nakon nesreće su obavljena i rudarska te geološka vještačenja na kopu, a u nalazima i mišljenjima vještaka utvrđene su određene nepravilnosti i odstupanja od pravila i propisa površinskog iskopavanja uglja.