BiH
0

Mapa procesuiranih ratnih zločina služi za veće povjerenje građana

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Misija OSCE-a prezentovala je danas Mapu procesuiranih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, interaktivni alat s ciljem jačanja transparentnosti i povjerenja javnosti u procesuiranje ratnih zločina.

Mapa je namijenjena novinarima, aktivistima, istraživačima, naučnim radnicima, te svima koji učestvuju u kreiranju politika, a u Sarajevu su je danas prezentovali šef misije OSCE-a u BiH ambasador Fletcher Burton, predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, te predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milorad Novković.

Širi socijalni ciljevi pravosuđa i donošenja pravde jesu promovisanje pomirenja, i to je posebno važno kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina, istakao je ambasador Burton. Procesuiranje ratnih zločina zahtijeva transparentnost i otvorenost, dodao je on, pojasnivši kako je to ključ za razumijevanje javnosti i pridobijanje povjerenja javnosti.

"Pravosuđe u ovoj zemlji odradilo je dobar posao kada je riječ o komunikaciji sa javnošću. Ipak, nije postojalo nijedno mjesto gdje bi građani mogli vidjeti sve procesuirane zločine. Misija OSCE-a tada je vidjela priliku da javne podatke stavi na jedno mjesto i omogući da budu dostupni svima. Ova interaktivna mapa, koja je vizuelna prezentacija desetogodišnjeg procesuiranja ratnih zločina u BiH, pomoći će u sticanju povjerenja javnosti i implementaciji državne strategije za ratne zločine", rekao je Burton.

Značaj jedinstvenih i kvalitetnih podataka u svim predmetima ratnih zločina u BiH posebno je istaknut u državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina u BiH, istakla je Meddžida Kreso. U skladu sa državnom strategijom, dodala je ona, Sud BiH redovno ažurira centralizovanu evidenciju o broju potvrđenih optužnica, izrečenih prvostepenih presuda i pravosnažnih presuda u predmetima ratnih zločina od 1. marta 2003. godine.

"Vođenje ovakvih evidencija doprinosi efikasnom procesuiranju predmeta ratnih zločina. Mapa procesuiranih ratnih zločina, koju je razvila misija OSCE-a u BiH pruža široj javnosti mogućnost da se uvjeri koliko je do sada urađeno na polju rješavanja predmeta ratnih zločina. Ova mapa će na jednostavan način otvoriti put ne samo sudijama i tužiocima, već svakom građaninu BiH da u svakom trenutku dobije podatke o završenim predmetima prema mjestu gdje su počinjeni zločini, kao i da bude upoznat sa rezultatima rada svih pravosudnih institucija u ovoj oblasti", naglasila je Kreso, dodavši da je ova mapa od velikog značaja za pravilno informisanje javnosti u oblasi ratnih zločina i rada pravosudnih institucija.

Rad svih pravosudnih institucija treba da obilježava efikasnost i transparentnost u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kazao je Milorad Novković.

"Mapa procesuiranih ratnih zločina je koristan alat dostupan široj javnosti. Ovaj projekat doprinijeće većoj transparentnosti sistemu procesuiranja ratnih zločina. Procesuiranje ovih zločina nije lak posao, ali pravosuđe BiH nastoji adekvatno odgovoriti na ovaj težak zadatak. Zbog toga ne treba dovoditi u pitanje objektivnost pravosudnih organa BiH", istakao je Novković.

Predstavljanju Mape procesuiranih ratnih zločina u BiH prisustvovali su sudije VSTV-a, predstavnici OSCE misije u BiH, predstavnici diplomatskog kora, te brojne druge zvanice. Mapa je od danas i zvanično dostupna svima na internetu.