Imami poručili
0

"Maoča nije opasnost za BiH"

SRNA
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Gornja Maoča nije opasnost za BiH i na tim prostorima ne stanuje podrivanje Ustava i sijanje razdora, smatraju imami iz Gornjih Rahića, Maoče Nove i Maoče Stare.

"Mi, imami s ovog područja, ne ulazimo u stvarne razloge akcije koju provode organi državne bezbjednosti, ali smo ogorčeni načinom na koji se ova akcija provodi i što se ona na tako brutalan način provodi nad ljudima koji u posljednje vrijeme nikoga ne diraju i nikoga ne uznemiravaju", navode imami u izvještaju upućenom poglavaru Islamske zajednice BiH Mustafi Ceriću.

Prema njihovim riječima, ovdašnji stanovnici tvrde da akcija "Svjetlost" u Gornjoj Maoči, u kojoj je uhapšeno sedam lica i otkriven veliki broj oružja, nije protiv vehabija, već protiv Islamske zajednice i muslimana na prostorim BiH.

"Iako se većina stanovništva na ovim prostorima ne slaže sa djelovanjem ove /vehabijske/ zajednice, reakcija na akciju policije bila je gromoglasna i niko od muslimana nije podržao ovakav način akcije, niti obrazloženje zbog čega se ona provodi", ističe se u izvještaju.

Imami tvrde da su najčešći komentari bili "zar je državi potrebna ovakva sila radi 30-tak porodica i ljudi koji u posljednje vrijeme nikoga ne diraju niti kome smetaju".

U akciji "Svjetlost" u Gornjoj Maoči, u kojoj su učestvovali pripadnici specijalne policije iz cijele BiH, uhapšeno je sedam lica i jedan strani državljanin.

Uhapšeni su Nusret Imamović, Safet Barčić, Edis Bosnić, Dževad Hodžić, Hajrudin Ribić, Senad Midžić i Mersed Čekić, kojima je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor, te državljanin Hrvatske Adnan Rustemi, kome je određen jednomjesečni nadzor u Imigracionom centru BiH.

Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal, napad na ustavni poredak BiH, ugrožavanje teritorijalne cjeline, izazivanje rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin rekao je da se na osnovu onog što je pronađeno tokom policijske akcije "Svjetlost" u Gornjoj Maoči, kod Brčkog, može steći utisak da se radilo o opasnoj terorističkoj grupi.