Izaslanik Njemačke za ZB
104

Manuel Sarrazin za Klix.ba: Dok vrh RS-a bude dovodio u pitanje mir, zadržavat ćemo finansijsku pomoć

Razgovarao: S. Hambo
Foto: Michael Kappeler/DPA
Foto: Michael Kappeler/DPA
Specijalni izaslanik Savezne vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin u intervjuu za Klix.ba je govorio o odnosima te države sa Bosnomi Hercegovinom, šteti koju radi Milorad Dodik blokirajući imenovanje ambasadora, ali i o izbornom zakonu.

Nedavno ste u autorskom tekstu s izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan pisali o ključnim problemima i izazovima u BiH. Šta je Njemačka vlada spremna učiniti da zaustavi prijetnje otcjepljenjem entiteta Republika Srpska, da zaustavi prijetnje teritorijalnom reorganizacijom i da BiH pokrene naprijed?

Njemačka čvrsto stoji na strani Bosne i Hercegovine i svih ljudi koji ovu državu žele učiniti uspješnom. Mnogi Nijemci ovdje imaju svoje porodične veze. Ljudske, ekonomske i kulturne veze između naših zemalja su veoma jake. Naše bilateralne veze su uske i počivaju na povjerenju. Mi smo Bosni i Hercegovini pružali sveobuhvatnu i mnogostranu podršku.

Njemačka vlada je stoga više puta jasno naglasila da na prijetnje po državnost Bosne i Hercegovine neće izostati odgovor. Zajedno s našim domaćim i međunarodnim partnerima podržavamo Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evropskim i evroatlantskim strukturama. Na tom putu ovoj zemlji je potrebna vlast koja se na ozbiljan način suočava sa izazovima i ozbiljno radi svoj posao. Politika blokada ili secesije samo šteti zemlji i njenim ljudima. Ona također plaši i investitore.

Uprkos podrivanju države, neustavnim zakonima koje je donio Njemačka nije uvela sankcije Dodiku? Zašto? Dodik sada blokira agreman njemačkom ambasadoru. Kako će sada Njemačka reagirati?

Želim da naš ambasador Thomas Fitschen ubrzo bude u mogućnosti da obnaša svoju funkciju u Sarajevu. Nova Savezna vlada je stavila fokus na Zapadni Balkan i mi želimo da u narednim sedmicama aktivno doprinesemo tome da osnažimo put zemlje u pravcu EU. U tu svrhu nam je potreban ambasador u zemlji. Dosadašnje protivljenje od strane gospodina Dodika da njemačkom ambasadoru dodijeli agreman nije u skladu s diplomatskom praksom niti s tradicionalnim uskim i jakim bilateralnim odnosima naših dviju zemalja. Ako gospodin Dodik misli da će nas svojim egoističnim predizborno taktičkim motivima uspjeti isprovocirati, onda je on u zabludi. Njegovi postupci nanose štetu prijateljstvu naših dviju zemalja i ne pokazuju respekt koji očekujemo da se iskaže naspram predstavnica i predstavnika naše zemlje i što u cijelom svijetu predstavlja common sense.

Da li Njemačka razmatra neku vrstu finanisijskog kažnjavanja Dodika ili RS-a?

Njemačka je već jasno pokazala da se novac njemačkih poreskih obveznika više neće slijevati u jedan entitet koji aktivno podriva državu Bosnu i Hercegovinu i koji, prema izjavi gospodina Dodika, priželjkuje otcjepljenje. Zajedno s našim evropskim partnerima zadržavamo obimnu finansijsku pomoć za projekte u RS-u i to ćemo i nadalje činiti, sve dok politički vrh tog entiteta bude dovodio mir u pitanje.

Da li Njemačka podržava visokog predstavnika u nametanju izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH u ovom trenutku? Čini se da se samo čeka zeleno svjetlo Berlina?

Njemačka se zalaže za mirovni poredak u Bosni i Hercegovini. Funkcija visokog predstavnika čini njegov sastavni dio i duboko je u njemu ukorijenjena. Njemačka stoji čvrsto iza visokog predstavnika Christiana Schmidta. Njegove dosadašnje odluke su doprinijele da se izbori održe 2. oktobra i učinile su ih transparentnijim. Međutim, neposredno pred same izbore ja ne bih priželjkivao daljnje izmjene Izbornog zakona.

Bosna i Hercegovina mora provesti reforme Izbornog zakona i implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava. Također, jasno je da pri tome ne smije doći do produbljivanja etničkih tenzija i da će izborni rezultat morati biti prihvaćen. Državne institucije ne smiju biti blokirane. Njemačka je kao članica Peace Implementation Council u uskoj saradnji sa OHRom i našim međunarodnim partnerima spremna da ovaj proces podržava i ubuduće.