U sjeni Dodika
141

Manje od godinu do izbora: Opozicija u RS-u je sebi najveći protivnik, šta im je činiti?

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Povodom odluke stranaka opozicije iz entiteta Republika Srpska da za predsjednicu kandiduju Jelenu Trivić iz PDP-a, politici "trećeg puta" Nenada Nešića, popularnosti Nebojše Vukanovića i politici Milorada Dodika razgovarali smo sa politikologom Darkom Kuzmanovićem.

Na pitanje da li je Jelena Trivić pravi izbor opozicije u borbi za osvajanje pozicije predsjednika Republike Srpske, ili je to trebao biti Draško Stanivuković, Kuzmanović je kazao da Trivić ima sjajnu biografiju i da je uz Stanivukovića najbolje što je PDP mogao ponuditi.

"Ako Jelena Trivić uspije probuditi nadu običnog čovjeka da sutra možda može biti bolje, uz vrijedan rad na terenu i slanjem novih i drugačijih političkih poruka, ona će sigurno biti u stanju da pobijedi bilo kojeg kandidata SNSD-a pa čak i samog Milorada Dodika. Što se tiče Stanivukovića, on će definitivno biti budućnost naše političke scene i pitanje je vremena kada će biti kandidat za neku od najviših funkcija, ali isto tako mora da nastavi da vrijedno radi jer, niko nije toliko dobar koliko bi mogao biti ako se još potrudi", tvrdi Kuzmanović.

Dodaje da je podrškom Trivić, gradonačelnik Banje Luke pokazao političku zrelost.

U kontekstu odluke Demokratskog narodnog saveza Nenada Nešića da formira treći blok Kuzmanović ističe da bi zajednički nastup opozicije bio poželjan u najvećem dijelu javnosti, ali da je sasvim legitimno da svako pokuša ostvariti određene ciljeve u skladu s vlastitim uvjerenjima.

"Lično smatram da izdvajanje gospodina Nešića neće donijeti ništa dobro ni PDP-u, ni SDS-u pa čak ni samom DNS-u. Politika je umjetnost mogućeg i treba joj pristupati sa mnogo više senzibiliteta nego što to rade političari. Smatram da svi zajedno mnogo više moraju da nauče da pregovaraju kako za opšte tako i za vlastito dobro. Gospodin Nešić je izabrao ''treći put'' na šta ima legitimno pravo ali smatram da je umjerenijim pristupom mogao ostvarti mnogo više. Koliko će izdvajanje DNS-a uticati na konačne rezultate pokazaće sami izbori. Ukoliko izlaznost bude veća, uticaj će biti manji ali isto tako ne treba izgubiti iz vida i činjenicu da glasovi DNS u suštini nikada nisu bili glasovi opozicije", smatra Kuzmanović.

Kuzmanović je nedavno kazao da bi kandidatura Nebojše Vukanovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske mogla dovesti do sukoba unutar samog SDS, što mu je Vukanović lično zamjerio i nazvao ga "podmuklim i licemjerom". S tim u vezi pitali smo ga ko bi mogao izaći na megdan Miloradu Dodiku, jer se Vukanović trenutno čini najaktivnijim i napopularnijim članom opozicije.

"Gospodin Vukanović ne da mi je zamjerio nego me javno, najbrutalnije izvrijeđao zbog javnog iznošenja mišljenja koje se njemu nije svidjelo, a na koje, kao građanin ove zemlje još uvijek imam pravo. Sloboda govora mora da bude univerzalna kategorija, a sredstvo borbe protiv drugačijeg mišljenja o nekoj javnoj stvari ne smiju da budu medijski linč, javna vrijeđanja i diskriminacije jer je to ono protiv čega se godinama unazad borimo. Politikolozi i analitičari imaju pravo na iznošenje javnog mišljenja i prognoza koje se njemu lično može sviđati ili ne, a moje mišljenje i prognoze su takve da bi njegova kandidatura dovela do rascjepa u SDS-u i to nije nikakvo licemjerstvo kako on kaže već realnost", istakao je Kuzmanović.

Dodao je da je SDS specifična organizacija u koji ima ogromnu masu pojedinaca koji su odani samoj stranci, te da nije moguće da prihvate nekog ko nije član stranke.

"Ako SDS ne bi dala kandidata za jednu od inokosnih funkcija, to bi za tu partiju bila takva katastrofa koja bi je svela na nivo marginalnog političkog subjekta i praktički odvela u nestanak. Opozicija mora da shvati da bez jakog SDS-a u Republici Srpskoj nema ni pobjede na izborima i to je činjenica koju nije potrebno ni dokazivati. Nije sporno da Vukanović ima određenu snagu i popularnost, ali za učešće na izborima je ipak potrebna ogromna stranačka mašinerija i infrastruktura sa kojom i sam SDS ima problema. U tom smislu, moje mišljenje je da će jednog opozicionog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda dati SDS. Da li će to biti ili predsjednik te stranke Mirko Šarović, predsjednik Glavnog odbora – Milan Miličević ili neko novo lice ostaje da se vidi. Međutim, lokalni izbori 2020. su pokazali da građani više ne žele stare i političare koji nemaju šta da ponude već nova i nekompromitovana politička lica", ističe Kuzmanović.

U kontekstu politike predsjednika SNSD, pitali smo Kuzmanovića postoji li rizik da Dodik ugrozi trenutnu dosta komotnu poziciju Republike Srpska unutar Bosne i Hercegovine, jer Dodik govori samo o koristi, ali rizike nikad ne ističe.

"Opasnost od Dodikovog djelovanja svakako postoji i ona se na najbolji način ogleda u ekonomskoj i demografskoj katastrofi koja Republiku Srpsku uništava iznutra. To što se navode samo pozitivne strane njegovih eskapada ne treba da iznenadi jer se u Bosni i Hercegovini uglavnom, bez obzira o kojoj etničkoj grupaciji govorimo, uvijek igra na kartu emocija, a kroz sve se prožima i lični i usko stranački interes. Činjenica je da se Republika Srpska teško može ekonomski izolovati niti joj se mogu uvesti međunarodne sankcije jer nije subjekt međunarodnog prava ali, tiha politička izolacija je već davno počela. Ovakva politika dovodi nas u opasnost jer RS nema ni političku ni ekonomsku snagu za takve poteze o kojima gospodin Dodik govori zbog čega to lično vidim isključivo kao pripremu za jesenje izbore", zaključuje Kuzmanović.

Facebook