Italija u BiH
37

Manifestacija "Vijorenje zastave Arezza u Sarajevu", Bajraktari održali svoj umjetnički performans

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu je danas na trgu preko puta Vijećnice održana manifestacija "Vijorenje zastave Arezza u Sarajevu" čime je u BiH počelo obilježavanje Nacionalnog dana Italije.

Performans je započeo šetnjom od Gradske tržnice Markale, a nastavio se Ferhadijom do Vijećnice.

Gošća grada Sarajeva danas je bila dogradonačelnica grada Arezza Lucia Tanti koja je prisustvovala performansu koji su izveli Bajraktari iz Arezza.


Kazala je kako je sretna što se Arezzo može predstaviti Sarajevu na ovako jedan spekakularan način. Ujedno, posebno se zahvalila gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić i ambasadoru Italije u BiH Marcu Di Ruzzi koji su omogućili da se ovo održi.

Benjamina Karić je izazila zadovoljstvo jer može ugostiti goste iz Italije koji su ovim posebnim performansom počastili građanke i građane Sarajeva.

Benjamina Karić (Foto: T. S./Klix.ba)
Benjamina Karić (Foto: T. S./Klix.ba)

"Ono u čemu uvijek možemo pronaći perfketne i idealne razloge za saradnju je kultura, a Italija i BiH godinama baštine idealne prijateljske veze. Današnje gostovanje umjetnika Bajraktara iz Arezza je ujedno i početak obilježavanja Nacionalnog dana Italije u Sarajevu", poručila je Karić, dodajući da je uvijek zadovoljstvo uživati u različitosti.

Ambasador Italije u BiH Marco di Ruzza rekao je kako je ovo jedan posve originalan način da se povjesne, prijateljske veze ove dvije zemlje obnove i nastave.

Marco Di Ruzza (Foto: T. S./Klix.ba)
Marco Di Ruzza (Foto: T. S./Klix.ba)

Bajraktari iz Arezza su grupa koja postoji već nekoliko decenija, a koja svojim nastupima donosi nešto što je srednjovjekovna talijanska tradicija.

"To nije samo nešto što je lijepo, već umjetnički i sportski zahtijevno. Manifestiranjem ovih srednjovjekovnih tradicija smatramo da je jako bitno da se podsjetimo šta je tradicija evropske kulturne kuće kojoj pripadaju i Italija i BiH", poručio je danas ambasador Di Ruzza.