BiH
2

Manifestacija "Selam, ja Resulallah": Muftija iz Ankare govorio o poslaniku Muhammedu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U okviru manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, ja Resulallah"  večeras je u prepunoj sali Doma armije u Sarajevu održano predavanje pod nazivom "Muhammed a.s., uzor prekrasni".

Gost predavač bio je turski islamski učenjak i muftija iz Ankare prof. dr. Mefail Hizli koji je govorio životu i praksi poslanika Muhammeda kao i njegovom razumijevanju u današnjem vremenu.

Hizli je na samome početku izrazio i zadovoljstvo povodom boravka u Sarajevu kao i zbog prilike da stanovnicima Bosne i Hercegovini govori o poslaniku Muhammedu. 

On je rekao da se na prostorima Balkana, Anadolije, a i čitavog islamskog svijeta stoljećima baštini ljubav prema Božijem poslaniku Muhammedu te, kako je dodao, muslimani svoju ljubav prema Allahu dž.š. pokazuju i kroz predanost Njegovom pejgamberu. 

Hizli je također kazao kako je pogrešno shvatanje poslanika Muhammeda u smislu "poštara" koji je donio neku pošiljku i čija je poruka završena životom samog Poslanika.

"Muhammed a.s. ipak nastavlja biti tu među nama i njegova poruka nije završena niti iscrpljena", rekao je Hizli te dodao kako je on bio običan čovjek, ali ipak čovjek sa jednom drukčijom i jedinstvenom misijom. 

Dodao je kako muslimani danas zaista vole svog Poslanika, ali i ukazao na to da treba zaista pravilno shvatiti njegovu misiju.

"Poslanik je bio insan, on je bio čovjek i poslanik. Nije namjenjen nebesima, nego čovjek čija je uloga zemaljska", rekao je on. 

Muftija je također dodao da je Uzvišeni Gospodar poslanika Muhammeda poslao u doba džahilijjeta (neznanja), kao opomenu te da je njegova uloga bila da popravi stanje čovječanstva. 

Ipak, dodao je da džahilijjet ne treba posmatrati kao period koji je bio prije 14. stoljeća, nego da je on prisutan i danas, 2015. godine, u mnogim dijelovima Evrope, Azije i svijeta. 

"Ako govorimo da volimo našeg Poslanika, a ne uzimamo ga kao uzor, mi smo onda u zabludi", kazao je Hizli. 

Predavanju su prisustvovali muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, glavni imam MIZ Sarajevo Ferid Dautović, ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u BiH Hasan Atli, kao i mnogobrojni gosti.