{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mandilović: Novim Zakonom o radu pojačane sankcije za prekršaje poslodavaca

19.5.2015. u 17:56
170
38
Mandilović: Novim Zakonom o radu pojačane sankcije za prekršaje poslodavaca
170
Mandilović: Novim Zakonom o radu pojačane sankcije za prekršaje poslodavaca
MIlan Mandilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović kazao je za Klix.ba da odgovornost za neprimjenjivanje odredbi Zakona o radu snose neodgovorni poslodavci, inspekcija rada, zaposlenici, vlasti, ali i sam sistem.
Mandilović je dodao da se, imajući u vidu sve propise koji uređuju plaću u FBiH, može konstatovati da su plaće i njihova isplata jasno definisane i pravno zaštićene, ali da praksa ukazuje na to da se odredbe ne primjenjuju dosljedno.

"Odgovornost za takvo stanje snose i neodgovorni poslodavci koji ne isplaćuju plaće, inspekcija rada sa nedovoljnim kadrovskim resursima, koja kontroliše primjenu propisa iz radnog zakonodavstva, zaposlenici koji pristaju na rad bez ugovora o radu, vlast koja odugovlači donošenje novog Zakona o radu kojim su pojačane sankcije za prekršaje poslodavaca i sistem u kojem je moguće drastično kršiti propise i ne snositi za to nikakvu odgovornost“, kazao je Mandilović.

On ističe da je Zakonom o radu propisano da se period isplate plaće određuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, te da poslodavac koji postupa protivno odredbama zakona čini prekršaj za koji je kaznenim odredbama Zakona o radu utvrđena novčana kazna u iznosu od hiljadu do sedam hiljada maraka.

Općim kolektivnim ugovorom na teritoriji Federacije BiH utvrđeno je da je poslodavac dužan uručiti zaposleniku pismeni obračun plaće prilikom njene isplate, kao i u slučaju da plaću ne isplati ili je ne isplati u cijelosti u određenom periodu. Ovaj obračun, prema odredbama Općeg kolektivnog ugovora, ima snagu izvršne isprave na osnovu koje zaposlenici mogu u sudskom postupku tražiti izvršenje, odnosno prinudno ostvarivanje svog potraživanja.

"Međutim, prema Zakonu o izvršnom postupku FBiH, izvršnost isprave može se odrediti samo zakonom, pa su u tom smislu predložena rješenja u novom Zakonu o radu, na osnovu kojeg će postupak ostvarivanja prava zaposlenika zbog neisplaćene plaće biti znatno skraćen“, zaključio je Mandilović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: