{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mandićeva odgovornost nije mogla sa sigurnošću biti dokazana

F
18.7.2007. u 15:00
0
0
Mandićeva odgovornost nije mogla sa sigurnošću biti dokazana
0
Mandićeva odgovornost nije mogla sa sigurnošću biti dokazana
Momčilo Mandić Momo, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tzv. Srpske Republike BiH, a kasnije ministar pravde u vladi te tvorevine, danas je prvostepenom presudom u Sudu BiH u Sarajevu oslobođen optužbi da je odgovoran za ratne zločine protiv stanovništva i zločine protiv čovječnosti počinjene tokom proteklog rata u BiH.
Presudu je pročitao predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić, a obrazloženje se može svesti na mišljenje Vijeća da priloženi dokazi u ovom predmetu, iskazi brojnih svjedoka optužbe i odbrane, iskaz jednog svjedoka-eksperta te samog optuženika, nisu pružili dovoljno elemenata da se sa sigurnošću može dokazati Mandićeva odgovornost.

Jukić je kazao i da se iz transkripta Mandićevog razgovora s Ratkom Mladićem od maja 1992. godine može zaključiti da je civilna vlast koju je personificirao optuženik bila podređena visokoj srpskoj vojnoj vlasti.

Mandićev branilac Refik Serdarević izjavio je novinarima da se današnja presuda može posmatrati i kao vraćanje povjerenja u nezavisnost pravosuđa u BiH. Sud je cijenio dokaze, a Sudsko vijeće bilo objektivno i veoma korektno od početka postupka, kazao je on novinarima.

Drugi branilac Slaviša Prodanović smatra da je Sud osim pravnog znanja pokazao i hrabrost u ovom slučaju.

«Bojali smo se političkih pritisaka», riječi su ovog Mandićevog branioca.

Optužnica sadrži dvije tačke. Prvi njen dio odnosi se na događaje s početka proteklog rata u Centru za obrazovanje kadrova Ministarastva unutrašnjih poslova Republike BiH na Vracama u Sarajevu, a drugi na period od maja do decembra 1992. te na Mandićevu odgovornost i propuštanje da spriječi podređene u zločinima nad civilima, najviše Bošnjacima, u kazneno-popravnim ustanovama koje su u toku rata poprimile karakter logora na području spomenute srpske tvorevine.

To su među ostalim kazneno-popravni dom «Butmir» na ilidži čije je jedno odjeljenje bilo smješteno u tzv. «Planjinoj kući» u mjestu Svrake (Vogošća) te kazneno-popravni dom u Foči. Ljudi su u te logore nezakonito zatvarani, ubijani, mučeni, izgladnjivani, odvođeni na prisilni rad, a mnogi u nepoznatom pravcu, otkada im se do danas gubi trag pa se pretpostavlja da su lišeni života, navodi su iz optužnice.

Momčilo Mandić već izdržava petogodišnju zatvorsku kaznu koja mu je za privredni kriminal izrečena ranije u Sudu BiH u Sarajevu.

Na izricanje današnje presude došao je u sudnicu vidno raspoložen. Izrečena mu je u prisustvu više zainteresiranih slušalaca, među kojima su bili članovi njegove najuže obitelji.

Momčilo Mandić rođen je 1. maja 1954. godije u Kalinoviku, od oca Save i majke Milke, rođene Elez. Stalno je nastanjen u Beogradu, u Užičkoj ulici br. 5. Ima državljanstvo BiH te Srbije i Crne Gore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: