Suđenje Karadžiću
0

Mandić: "Ratko Mladić slao ministre RS-a da hrane svinje"

FENA
Momčilo Mandić
Momčilo Mandić
Bivši ministar pravde Republike Srpske Momčilo Mandić izjavio je u petak na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu da general Ratko Mladić "nije poštovao" civilnu vlast RS, uključujući i Karadžića, i da ga "niko nije mogao smijeniti".

Kao primjer "samovolje" komandanta Vojske RS prema civilnim organima, Mandić je naveo da je general Mladić 1993. "uhapsio deset ministara", među kojima je bio i ministar odbrane Mićo Ninković, i "poslao ih u Han Pijesak da desetak dana hrane svinje".

Na pitanje predsjedavajućeg sudije O-gon Kwona zašto Mladić nije bio smijenjen, Mandić je odgovorio: "Poslije izvjesnog vremena od početka rata, niko u RS-u nije mogao smijeniti generala Mladića, zato što bi on uveo vojnu upravu i sve civilne institucije ukinuo".

Karadžić je u petak prijepodne završio unakrsno ispitivanje Mandića, a tužioci su u nastavku suđenja izveli svog sljedećeg svjedoka, sarajevskog ljekara Milana Mandilovića, prenose agencije.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik RS, optužen je za genocid u Srebrenici i još osam bh. opština, artiljerijske napade na civile u Sarajevu, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95. godine.