Suđenje Karadžiću
0

Mandić govorio o etnički čistoj državi

FENA
Momčilo Mandić
Momčilo Mandić
Momčilo Mandić, nekadašnji ministar pravde Republike Srpske, kazao je u utorak u nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću da je tokom rata u Bosni i Hercegovini bilo pojedinaca koji su vršili etničko čišćenje nesrpskog stanovništva, ali da iza njih nije stajala vlada RS-a.

Četvrtog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom (ICTY), Mandić je izjavio da je Vlada RS-a u ljeto 1992. godine imala informaciju da se “vrši etničko čišćenje u srpskom dijelu opštine Ilidža”.

“U Vladi smo imali informaciju da Nedeljko Prstojević, koji je bio predsjednik srpske opštine Ilidža, tamo otpušta radnike muslimane, te da im neće garantovati sigurnost. Ja sam dobio zadatak da razgovaram s njim, i rekao sam mu da prestane, jer se ne može blokirati pravna država i ljudi otpuštati samo jer nisu srpske nacionalnosti. Objasnio sam da je to stav vlade i da se ne može tražiti etnički čista država”, rekao je Mandić.

Karadžiću, bivšem predsjedniku RS-a, pred Tribunalom u Haagu se sudi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio trajno uklanjanje bosanskih muslimana i Hrvata s područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo, činjenjem zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice, u udruženom zločinačkom poduhvatu učestvovali su pripadnici rukovodstva bosanskih Srba, Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, Vojske RS-a (VRS) i paravojnih jedinica iz Srbije.

Mandić je na ovom ročištu ponovio da je 1992. godine u BiH stigao veliki broj pripadnika srpskih paravojski, te naglasio da je za njihovo prisustvo bila odgovorna Biljana Plavšić, bivša članica Predsjedništva RS-a, koja je pred Haškim tribunalom osuđena na 11 godina zatvora za zločine u BiH.

“Plavšić je radila posao koji nije znala da radi, i radila ga je na egzibicionistički način. Ona je htjela da postane vođa naroda i stekne popularnost u tim nekim ratnim vremenima i postala je most između bosanskih Srba koji su ratovali u Bosni i ovih koji su dolazili iz drugih država”, dodao je svjedok.

Tužilaštvo u Haagu je prikazalo dva snimka na kojima se vide sastanci Radovana Karadžića i Biljane Plavšić sa Željkom Ražnatovićem zvanim Arkan, ali je Mandić kazao da se ne može izjasniti da li ti snimci pokazuju podršku rukovodstva bosanskih Srba paravojnim jedinicama.

Ražnatović, bivši vođa paravojne grupe poznate kao “Srpska dobrovoljačka garda” ili “Arkanovi tigrovi”, koji se u optužnici protiv Karadžića spominje kao član udruženog zločinačkog poduhvata, pred ICTY-em je bio optužen za ubistva, silovanja i druga nehumana djela, ali je prije hapšenja 2000. godine ubijen u Beogradu.

Mandić, koji je svjedočenje počeo 30. juna, pred Sudom BiH je u februaru ove godine pravosnažno oslobođen krivice za učešće u zločinima počinjenim na područjima Sarajeva i Foče 1992. godine.

Naredno ročište zakazano je za srijedu.