Smanjenje udara
418

Mandić potvrdio: Cijena grijanja za građane Kantona Sarajevo ostaje ista

M. N.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Subvencije koje Vlada KS plaća preduzećima Sarajevogas i Toplane kako građani ovog kantona ne bi osjetili poskupljenje koje se dogodilo tokom ove godine ističu 31. decembra. Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić poručio je kako se građani ne trebaju brinuti, jer će iste cijene imati i u 2020. godini.
Cijena plina je odlukom BH-Gasa i Vlade FBiH 30. aprila ove godine uvećana za 29,29 posto, a potom je nedavno najavljeno da će od 1. januara 2020. godine cijena biti smanjena za 8,59 posto.

Građani Kantona Sarajevo nisu osjetili povećanje cijene zahvaljujući odluci Vlade KS, koju je potvrdila i Skupština, da subvencionira grijanje. S druge strane, ovo pojeftinjenje neće osjetiti jer ono ide samo prema preduzećima.

"Sada imamo pojeftinjenje za skoro devet posto, ja bih to nazvao pojeftinjenje poskupljenja. Mogu reći da građani Kantona Sarajevo do kraja grijne sezone, odnosno 15. aprila 2020. godine, neće plaćati skuplji plin, već ćemo zadržati ovu cijenu. Vlada KS će naći način kako da to uradi", poručio je ministar Mandić.

Cijena plina povećana je 1. maja ove godine. Iz Vlade FBiH tada je saopćeno da je odluka donesena cijeneći troškove nabavne cijene, trenutnu poziciju BH-Gasa d.o.o. Sarajevo te strateške projekte uz razmatranje svih aspekata poslovanja ovog društva.

BH-Gas je u januaru ove godine tražio povećanje cijena plina za 31,3 posto, ali je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao da toliko povećanje cijene ne dolazi u obzir te da se u razmatranje može uzeti samo povećanje od tri do pet posto. Na kraju je prihvaćeno da povećanje iznosi 29,29 posto.

Sadašnje smanjenje, u slučaju da nema subvencija, ponovo bi dovelo do većih računa za potrošače za 20,7 posto.