Konačna odluka
646

Mandić potpisao imenovanje Sebije Izetbegović za direktoricu KCUS-a

Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić potpisao je saglasnost kojom se Sebija Izetbegović imenuje za generalnu direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Upravni odbor KCUS-a je prošle sedmice jednoglasno potvrdio imenovanje Sebije Izetbegović za generalnu direktoricu te prijedlog o imenovanju uputio federalnom ministru zdravstva Vjekoslavu Mandiću na potpisivanje.

Mandić je danas u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH dao saglasnost na odluku Upravnog odbora KCUS-a od 16. oktobra 2019. godine, a kojom se Sebija Izetebgović imenuje na ponovni mandat u trajanju od četiri godine.

Drugi mandat nove/stare direktorice najvećeg zdravstvenog kolektiva u našoj zemlji traje od 9. januara 2020. godine do 9. januara 2024. godine. U Statutu KCUS-a navedeno je da generalni direktor može još jednom biti reizabran na poziciju direktora, to jeste da se na ovoj poziciji može nalaziti ukupno dva mandata.

Kako smo ranije pisali, na javni konkurs za izbor generalnog direktora KCUS-a, koji je raspisao Upravni odbor KCUS-a, prijavila se jedino Izetbegović s kojom je obavljen intervju. Ona je članovima Upravnog odbora, u skladu s javnim oglasom, dostavila program rada i razvoja KCUS-a u narednom četverogodišnjem periodu.

Izetbegović je u više navrata isticala kako se u ovoj zdravstvenoj ustanovi u protekle četiri godine žestoko borila protiv prakse slanja pacijenata u privatne ordinacije ljekara uposlenih na KCUS-u, stalnih i nepotrebnih putovanja pojedinih zdravstvenih radnika, lažnih bolovanja i privilegovanih šefova iz vremena mandata bivših direktora KCUS-a.