Razvući pandemiju
47

Mandić: Očito da ima neodgovornosti i u zdravstvu; Olsavszky: Globalno, situacija je bolja

N. V.
Vjekoslav Mandić i Victor Olsavszky
Vjekoslav Mandić i Victor Olsavszky
Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky obratili su se javnosti ukazavši na bitnost što većeg testiranja. Ministar Mandić ukazao je i na propuste u protokolu kada je u pitanju zdravstveno zbrinjavanje pokojnog Šefika Pašagića

Ministar Mandić apelovao je na što češće testiranje i kazao da je u FBiH ukupno do sada testiran 3.771 pacijent, od čega je pozitivno 416. U ovom entitetu hospitalizovana su 64 pacijenta od čega je njih šest na respiratoru.

"Želim istaći za Bosnu i Hercegovinu i FBiH da primjećujemo dobar terend povećanja kapaciteta za testiranje, to ide u skladu sa širenjem oboljenja. To će doprinijeti da donosioci odluka mogu bolje upravljati krizom", rekao je Olsavszky te dodao da je preporuka WHO da se testira što je više moguće, ali da se to ne može uraditi samoinicijativno, nego da o tome odlučuju isključivo doktori.

"Ne postoji jedinstvena situacija ili jedna preporučena količina testiranja, važno je istaći da se moraju sagledati lokalni kapaciteti, lokalno širenje bolesti kako bi se donijele najbolje moguće strategije testiranja", objasnio je on.

Federalni ministar Vjekoslav Mandić je pojasnio šta znači masovno testiranje koje je najavljeno te naglasio da postoji dovoljan broj testova:

"Masovnije testiranje znači da u prvoj fazi bolesti nismo morali masovno testirati, sad kad smo došli u fazu da se bojimo lokalne transmisije, mi moramo masovno testirati. Imamo dovoljan broj testova i nemamo nikakav razlog da ne testiramo sve pacijente za koje se ukaže potreba."

"Ni u jednoj situaciji nismo rekli da je potrebno štediti testove, nego da ljekari moraju odlučivati ko će se testirati. Neovisno od toga da li je pozitivan ili ne, svaki pacijent ima pravo na zdravstvenu uslugu", dodao je on.

No, posljednjih dana sve ćešće možemo čuti da pacijenti nisu dobili potrebnu zdravstvenu uslugu, Mandić je kazao kako za takvo ponašanje zdravstvenih radnika mora postojati i odgovornost.

"Protokol je ustaljen. Kad odgovorne osobe rade po protokolu onda ne bi trebali imati problema. Očito da ovdje ima i neodgovornosti, problema u komunikaciji, problema pripadnosti zdravstvenoj ustanovi. Neko treba da preuzme odgovornost, ako imate neodgovorne osobe, ako imate brojeve telefona na koje se niko ne javlja trebate pitati ko snosi odgovornost", rekao je Mandić, no to pitanje treba uputiti kantonalnim vlastima dodao je.

Na problem neodlaska kod pacijenat zbog nedostatka zaštitnih odjela kazao je da je teško nabaviti opremu, ali i da to ne smije da se dešava:

"Medicinske opreme nikad nije dosta, na tržištu je problem nabaviti zaštitnu opremu. Mi smo na vrijeme reagirali, trudimo se koliko možemo, ali ta oprema se i troši. To bi trebalo da menadžemnt zdravstvenih ustanova vodi računa. Nikakav izgovor ne postoji da se pacijent ne pregleda, moralo je biti zaštitne opreme."

Obojica su istaknuli da se nastoji razvući pandemija kako veliki broj zaraženih slučajeva odjednom ne bi bio šok za zdravstveni sistem.

"Mi nastojimo pandemiju razvući na što duže vrijeme da bi zdravstveni sistem mogao prihvatiti sve oboljele. Ako nam se u kratkom roku desi ogroman broj oboljelih za to nijedan sistem nije spreman. Zato molimo građanstvo da poštuje preporuke koje stalno ponavljamo - socijalna distanca", rekao je Mandić.

Olsavszky je kazao da se stanje sa zaraženim u Evropi poboljšava i da možemo očekivati da će epidemiološka situacija biti bolja.

"Kada govorimo na globalnom i evropskom nivou situacija je bolja, postoji nada, vidimo rezultate i u Italiji i Španiji. Uočavamo trend da se broj novooboljelih i smrtnih slučajeva smanjuje. Možemo reči da smo na pravom putu."

Mandić naglašava da se smirivanje situacije može očekivati ukoliko se budemo držali savjeta i socijalne distance, što građani u velikoj mjeri i poštuju.