Subvencija Vlade KS
139

Mandić: Neće biti poskupljenja grijanja u Sarajevu do kraja godine

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić izjavio je na današnjoj sjednici Skupštine KS, na kojoj se razmatra poskupljenje prirodnog gasa, da poskupljenja do kraja godine neće biti.
Vlada Kantona Sarajevo je, kako je to istaknuto, na 23. sjednici u cilju prevazilaženja posljedica poskupljenja prirodnog gasa donijela zaključak kojim predlaže kratkoročne mjere.

"Kanton Sarajevo će subvencionirati dio cijene KJKP Sarajevogas od 1. septembra do 31. decembra 2019. godine, sa ciljem da se fakturisana cijena prema kategorijama kupaca Sarajevogasa održi na nivou do 1. maja 2019. godine", kazao je Mandić.

Naveo je da bi trebalo da iznos subvencije bude blizu osam miliona KM od septembra do decembra 2019. godine.

"Toplane su dovedene u stanje da imaju potraživanja od 80 miliona eura. Činjenica je da se ova vlada, deseti dan nakon što smo stupili na dužnost, suočila s tim da je BH-Gas zatražio povećanje cijene plina od Vlade FBiH od 31 posto. Rečeno je potom iz Vlade FBiH da se cijena može povećati za 3-5 posto. Za to smo se i spremali, a potom se dogodila odluka Vlade FBiH da se cijena poveća za 29 posto", kazao je on.

KJKP Toplane Sarajevo i KJKP Sarajevogas zaduženi su da do 1. septembra pripreme i dostave prijedloge za racionalizaciju poslovanja i iznos sredstava koji će se izdvojiti za subvencioniranje.

Zadužuju se Toplane i Sarajevogas da pripreme prijedlog sredstava koje će izdvojiti za subvencioniranje. Iznos subvencije bi trebao iznositi oko osam miliona KM od septembra do decembra.

Najavljen je i nastavak utopljavanja objekata, a ove godine je planirano 40 objekata.

Trebalo bi da Skupština KS glasa o zaključcima koje je predložila Vlada KS.