Narodna skupština RS-a
0

Malo Bošnjaka u obrazovnom sistemu u RS-u

FENA
Narodna skupština RS
Narodna skupština RS
Republika Srpska dobila je Strategiju obrazovanja za naredne četiri godine, kojom se definiraju pravci razvoja obrazovnih institucija, ali i ukupnog društvenog ambijenta, u kojem bi se do diplome stizalo isključivo učenjem.

Strategija je danas usvojena na sjednici Narode skupštine RS-a, a tokom poslaničke rasprave ukazano je i na skupo obrazovanje, posebno studenata koji ne studiraju tamo gdje žive, ali i nedovoljnu zastupljenost bošnjačkih kadrova u obrazovnom sistemu RS-a.

Zinaida Hošić, poslanica SDA, precizirala je i primjer djevojke iz Banje Luke, koja je tu i završila fakultet s odličnim ocjenama, diplomirala s desetkom, završila dodatnu edukaciju, ali ima u svojoj biografiji 35 odbijenica za posao.

Prihvaćena je i Strategija razvoja kulture u RS-u za naredni petogodišnji period, kojim se definira zaštita, osnaživanje i promocija raznolikosti kuturnih identiteta i drugog.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović rekao je u uvodnom obraćanju da je revitalizacija kulture od presudne važnosti za RS, dok su pojedini poslanici, ocjenjujući viziju razvoja kreativnog sektora u RS-u, ukazali da kultura nije samo trošak već može postati jedan od stubova održivog razvoja.

Poslanici su prethodno prihvatili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o rudarstvu, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o geološkim istraživanjima te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o civilnoj zaštiti.