Sjećanje na prošla vremena
489

Mališani podsjetili na "drevne" igre - gumu, školicu, žmiru...

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Šetajući sarajevskim ulicama, sokacima, mahalama... sve je teže primijetiti mališane kako igraju lopte na male ili neku od skoro zaboravljenih igara, kao što su guma, hulahop, žmira, aberečke abertute... Nova vremena donijela su i nove trendove.

Dječaci i djevojčice sve više vremena provode uz računare, prave Facebook profile i vrijeme troše na "fife", "sokere" i "menadžere".

JU Biblioteke Sarajevo je, u okviru svojih "Dana otvorenih vrata", za najmlađe članove, djecu dva sarajevska vrtića, organizovala svojevrstan povratak u prošlost. Na igralištu Ciciban, mališani su igrali "drevne", zaboravljene igre - gumu, hulahop, žmiru, a prostor su ukrašavali crtajući raznobojnim kredama.

Zaboravljene igre, kako su ih nazvali predstavnici JU Biblioteke Sarajevo, organizovane su za članove sarajevskih vrtića, kako bi se bolje upoznali sa starim dobrim igrama, koje su igrali njihovi učitelji i odgajatelji.

"Željeli smo da se, kroz igre gume, zavrti hulahop, školice i druge, naši najmlađi dobro zabave i druže sa svojim vršnjacima", kazala je za Klix.ba Suzana Dedić, bibliotekarka.

Osim igre, mališanima su podijeljene i besplatne godišnje članske karte, kako bi oni sa svojim roditeljima mogli doći u biblioteku, čitati, družiti se te i sami posuditi knjigu.