BiH
45

Malinari sa područja Srebrenice traže zaštitu i cijenu od 3 KM za kilogram

SRNA
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Pedesetak najvećih uzgajivača maline iz opštine Srebrenica ukazali su večeras na inertan odnos zajednice prema proizvođačima ovog voća i neprihvatljivu cijenu od 1,9 KM za kilogram maline koju su im ponudili vlasnici hladnjača.

Na sastanku koji je održan u Srebrenici, od resornog ministarstva i inspekcijskih organa Republike Srpske zatraženo je da zaštite uzgajivače maline i izvrše kontrolu rada hladnjača.

Proizvođači su pozvali nadležne da uporede po kojim cijenama vlasnici hladnjača plaćaju, a po kojim izvoze malinu, te da li plaćaju poreze na profit i da li prikazuju promet i količine voća u hladnjačama.

Sa ciljem daljeg uspješnijeg rada, zajedničkog nastupa i zaštite uzgajivača, večeras je u Srebrenici donesen zaključak da već naredne sedmice bude realizovana inicijativa i održana osnivačka skupština udruženja proizvođača ovog voća iz srebreničke opštine.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Drugi zaključak je da od resornog ministarstva i nadležnih organa Srpske bude zatraženo da ne dozvole samovolju i monopolizam otkupljivača, te da se cijena maline garantuje do kraja marta.

Malinari su uputili zahtjev Skupštini opštine Srebrenica da prilikom najavljenog donošenja rebalansa budžeta za ovu godinu predvidi dio sredstava za naknadu štete malinarima, koju su pretrpjeli zbog nevremena prošlog proljeća.

Zatraženo je da opština proglasi malinu strateškim proizvodom i da izradi normativna akta kojima će biti definisan način stimulisanja i podrške proizvodnje.

Cijena maline, prema ocjeni proizvođača, treba da iznosi tri KM za kilogram, što bi omogućilo pozitivno poslovanje uzgajivača jer cijena niža od navedene dovodi do gubitaka, "koči" razvoj malinarstva, a mnoge proizvođače koji su se kreditno zadužili za podizanje malinjaka dovodi u dužničku zavisnost.

Najveći proizvođač maline u ovoj opštini Milan Đukić iz Skelana kaže da će ovi zahtjevi u ponedjeljak, 21. avgusta, biti upućeni na adrese nadležnih organa i institucija od kojih malinari traže da ih "zaštite od alavih otkupljivača".