BiH
0

Malić: "Ublažiti" mehanizme veta koje ima Vijeće naroda RS-a

FENA
Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Momir Malić tvrdi da se mora mijenjati Ustav tog entiteta kako bi se "ublažili“ mehanizmi kojima raspolaže Vijeća naroda, a ukoliko to nije moguće, predlaže razgovor predstavnika vlasti kako bi se, kako kaže, pronašlo adekvatno rješenje za taj "problem“. Malić priznaje da ni promjene Ustava, kojom bi se oduzele neke ingerencije Vijeća naroda, ne bi mogle proći, jer upravo Vijeće mora dati saglasnost na svaki usvojeni parlamentrani akt ili amandman na Ustav.

Malić smatra da je tokom 10 godina postojanja, Vijeće naroda RS-a obilježio veliki broj pokrenutih pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zakone usvojene u Skupštini, a da je mehanizam stavljanja veta "eskalirao“ u prošloj godini.

Imajući u vidu ovlaštenja i mehanizme u Vijeću naroda za pokretanje veta na svaki dokumnet koji se usvoji u parlamentu, Malić smatra da treba mijenjati odnos Vijeća prema Skupštini RS-a.

Komentirajući činjenicu da je Ustavni sud RS-a nedavno zaključio da Zakon o spomenicima, iako usvojen u Skupštini, faktički nije usvojen, jer su na njega dva kluba u Vijeću naroda stavila veto, naveo da se radi "o opasnom presedanu“.

"Iznenađen sam odlukom Ustavnog suda RS-a i nisam je očekivao. Nezvanično sam obaviješten da je takav odluka donesena i da su oni na taj način konstituisali jedan novi princip da grade institut presedentnog prava", rekao je Malić.

Dio rukovodstva Vijeća naroda RS-a bio je danas na prijemu koji je za predstavnike tog tijela, te Narodne skupštine i predstavnika RS-a u .institucijama BH priredio entitetski predsjednik Milorad Dodik u povodu Dana RS-a.

Bošnjački delegati i članovi rukovodstva u Vijeću naroda RS-a nisu se odazvali pozivu da prisustvuju prijemu.