BiH
2

Malić: Bez Nezavisnog odbora za izbor i reviziju nema novog komesara

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo u nastavku današnje sjednice razmatrali su prijedloge odluka o razrješenju i imenovanju Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

S obzirom na to da je ukupno pristiglo 35 prijava za izbor članova Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara, Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS-a, kojom predsjedava zastupnik Elmedin Konaković, a članovi su Hanka Vajzović, Irena Zima, Almira Kulovac Šetkić i Ameldina Delalić, kako je istakao Konaković, bez ikakavih političkih pritisaka odabrala je nove članove.

Time bi se zbog isteka četverogodišnjeg mandata u Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara imenovali novi predstavnici iz reda građana: Admir Katica, Domin Malbašić, Dragan Međović, Sejdalija Heljić, Sanela Brković, kao i predstavnici iz reda Ministarstva unutrašnjih poslova Lejla Hadžimuratović i Mirsad Dželilović.

O ovoj odluci zastupnici se danas nisu stigli izjašnjavati s obzirom na to da je sjednica Skupštine Kantona prekinuta zbog dženaze Saliha Džidića. To je istakla predsjedavajuća Skupštine Mirjana Malić, dodajući da će o datumu održavanja nastavka ove sjednice zastupnici biti naknadno obavješteni.

Na taj način zastupnici su samo održali raspravu o ovom prijedlogu, tokom koje je Konaković podsjetio da je saga o Nezavisnom odboru počela prije dvije godine kada je on kao zamjenik predsjedavajućeg Komisije iskoristio poslovničku odredbu, "za koju neki i dan danas smatraju da nije u skladu sa poslovnikom“, te sazvao Komisiju koja je pokrenula proceduru izbora za reviziju i rad policijskog komesara.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Apelujem da se o ovom problemu danas potpuno objektivno govori kao o jednom od osnovnih problema u životu građana KS-a", kazao je Konaković, smatrajući da je Nadzorni odbor veoma bitan organ za funkcionisanje MUP-a Kantona Sarajevo.

Suprotno tome, zastupnik Peđa Kojović naglasio je da sumnja u nezavisnost Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara, za čije razriješenje, a niti imenovanje, neće glasati Naša stranka.

"Sistem nadzora policije od ovog tijela se u proteklih 17 godina pokazao kao nefunkcionalan, netransparentan i nedemokratski", dodao je Kojović.

Mišljenja je da ovaj odbor nije nezavisan.

"Tražiti od nas da povjerujemo da će komisija sastavljena od stranačkih ljudi izabrati ljude koji će bez stranačkog utjecaja nadzirati rad policije, zvuči nerealno", kazao je Kojović.

"Ovo nije pitanje Konakovića ni Kojovića već ozbiljno sigurnosno pitanje, koje ima politički utjecaj. Bilo bi glupo da neko kaže da nema", rekao je zastupnik Besim Mehmedić.

Navodeći da je posljednji izvještaj koji je upućen ovoj skupštini od Nezavisnog odbora razmataran 2009. godine, predsjedavajuća Skupštine Mirjana Malić istakla je da "prema tome za mandat Skupštine KS-a ne postoji rad Nezavisnog odbora".

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"To uopće zakonski ne smeta komesaru da radi svoj posao. Kako od Nezavisnog odbora nismo tri godine dobili obavezni izvještaj, to izgleda kao da ne postoji", kazala je Malić, navodeći da dok ne bude Nezavisnog odbora za izbor i reviziju neće biti izbora novog komesara.

U sastavu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara, čiji bi se članovi zbog isteka četverogodišnjeg mandata trebali razriješiti, su predstavnici iz reda građana: Rahmija Hodžić, Nebojša Bojanić,Nedeljko Veraja, Azra Škaljić, Borislav Petrović,kao i predstavnici iz reda Ministarstva unutrašnjih poslova Hana Korać i Halid Ganija.