BiH
15

Mali heroji maštovitim kreacijama olakšavaju boravak u bolnici

Klix.ba
Djetinjstvo u bolnici je težak period kako za djecu tako i za njihove roditelje. Članovi Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka" trude se uljepšati svakodnevnicu malim herojima na Hematološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike UKCS-a koji se bore s opakom bolešću.

Crtanje, slikanje, pravljenje figura i drugih predmeta koristeći neobične materijale, pomaže ovim malim borcima da izraze svoje emocije na adekvatan način, lakše provedu dane u bolnici i osjete čari djetinjstva barem na ovaj način.

Radionice su dio projekta "Psihosocijalna podrška i pomoć djeci oboljeloj od malignih oboljenja i njihovim porodicama" koje se provode već dvije godine, a finansira ih IN Fondacija, Fondacija za socijalnu inkluziju djece i mladih u BiH. U okviru projekta organiziraju se različite aktivnosti s majkama i djecom.

Ono što će pomoći ovim malim herojima jeste i Roditeljska kuća koja će zamijeniti bolnicu toplim domom. U toku je izgradnja, a Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH donirala je 35.000 KM za drugu fazu izgradnje.

Svi koji su u mogućnosti, mogu dati svoj doprinos pozivom na broj telefona 090 292 014 i tako donirati 3 KM, te uplatama na žiro račun 161 00000 388 901 24. Ukoliko želite donirati materijal za izgradnju kuće, pozovite 062 599 344.