BiH
146

Malezija pomaže ugroženima nakon poplava u BiH

Klix.ba
U malezijskim novinama "TheSun" je objavljena priča o prikupljanju novčanih sredstava i pomoći ugroženim porodicama koje su izgubile svoje domove tokom poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu.

Donacije iz Malezije za pomoć Bosni i Hercegovini nakon najgore prirodne nesreće uzrokovane poplavama u ovoj zemlji, biće usmjerene za pomoć žrtvama i muslimanske i kršćanske vjeroispovijesti.

U svojoj zahvali malezijskoj javnosti za donacije pomoći njegovoj zemlji, ambasador Bosne i Hercegovine u Maleziji Tarik Bukvić, rekao je da se stanovništvo Bosne i Hercegovine sastoji od 55% muslimana i 45% kršćana.

Pojašnjavajući zablude o rasnom i religijskom sastavu svoje zemlje, rekao je da se Bosna ne razlikuje mnogo od Malezije i da je njeno stanovništvo podijeljeno na tri etničke grupe – Bošnjake koji su muslimani i Srbe i Hrvate koji su kršćani.

"Jedna dobra stvar koju su poplave prouzrokovale jeste to da su, na neki način, pomogle u otklanjanju rasnih i religijskih barijera i ujedinile različite zajednice i Bosni u njihovom suočavanju sa nedaćama", kazao je ambasador prilikom preuzimanja donacije od 50.000 malezijskih ringita (oko 22.350 KM) u ime theSun-Mercy Malaysia – Fonda za pomoć nakon nesreća od poplava u Bosni koju je dala organizacija Yayasan Pendidikan Cheras (YPC).

Kazao je da je proces pomirenja i zadobijanja povjerenja nakon rata bio jako spor, ali su tragične poplave promijenile ovu situaciju.

"Nakon što su se desile poplave, rasne i religijske barijere su zaboravljene i ljudi su pritekli da pomognu svojim komšijama bez obzira ko su oni bili", kazao je Bukvić.

Dodao je da su neka od sela naseljena u većini muslimanskim stanovništvom, a okolna brdovita područja srpskim i hrvatskim stanovništvom, ali kada su se desile poplave, Srbi i Hrvati odmah su pritekli u pomoć stanovništvu tih sela.

Isto tako, kada je Doboj kao područje čiji sastav čini 99% Srba bilo strašno pogođeno poplavama, muslimani su bili prvi koji su tamo stigli da pomognu.

Predsjedavajući YPC-a, Datuk Syed Ali Al-Habshee je rekao da, iako je njegova fondacija obično fokusirana na dobrotvorne aktivnosti u oblasti obrazovanja, ipak su se odlučili da ovaj put daju doprinos za žrtve poplava u Bosni.

"Osjećamo da je trenutno ljudima u Bosni jako potrebna pomoć", rekao je i podsjetio da je YPC također pružala pomoć Bosni tokom rata 1990.-tih godina.

"Nadamo se da će Malezijci uzeti učešće u ovoj kampanji jer će svaki dolar biti od pomoći žrtvama koje sada nemaju ništa...nemaju zaposlenje, nemaju domove i nemaju pitke vode", rekao je Syed Ali i dodao da je Bumiwangsa Sdn Bhd, koju vodi njegov brat, ovom fondu također donirala 50.000 malezijskih ringita (oko 22.350 KM).

Prema procjenama Ujedinjenih Nacija, najmanje 210 miliona američkih dolara (700 miliona malezijskih ringita) potrebno je BiH da pokrije neophodne prioritetne potrebe u narednih šest mjeseci za smještaj, hranu, vodu, zdravstvene potrebe, poljoprivredni materijal, lijekove, uklanjanje ostataka i ruševina i za uklanjanje mina.